Najuspješnija kompanija u regionu je Agrokor, iznenađenje Fiat Srbija

Apsolutna zvijezda regionalne liste su FIAT automobili Srbija, koji su ove godine prvi put ušli na listu 100 najvećih s gotovo 1,5 milijardi eura prihoda, i time odmah skočili na odlično deseto mjesto
1 komentar(a)
Fiat, Foto: Beta/AP
Fiat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.09.2014. 20:33h

Hrvatski Agrokor najveća je kompanija u regionu s prihodima u 2013. godini od 3,97 milijardi eura. Među deset najvećih kompanija u regionu Hrvatska je najbolje pozicionirana s ukupno njih četiri, dok ih Slovenija i Srbija imaju po tri, dok se Crna Goa ne pominje.

Apsolutna zvijezda regionalne liste su FIAT automobili Srbija, koji su ove godine prvi put ušli na listu 100 najvećih s gotovo 1,5 milijardi eura prihoda, i time odmah skočili na odlično deseto mjesto, objavio je Jutarnji.hr.

Top 10 kompanija u regionu su: Agrokor (Hrvatska): 3,97 milijardi eura, Petrol grupa (Slovenija): 3,94, Ina (Hrvatska): 3,62 milijarde, Mercator (Slovenija): 2,76 milijardi, NIS (Srbija): 2,29 milijardi, JP EPS (Srbija): 1,85 milijardi, HEP (Hrvatska): 1,73 milijardi, Konzum (Hrvatska): 1,60 milijardi, HSE Grupa (Slovenija): 1,56 milijardi i FIAT (Srbija): 1,48 milijardi eura.

Što se tiče liste 500 najuspješnijih kompanija u centralnoj Evropi, koju osmu godinu zaredom objavljuje Diloit na temelju podataka o konsolidisanim prihodima, Hrvatska ima 12 kompanija. Slovenija 16, Srbija 10, BiH tri, a Makedonija samo jednu kompaniju na listi..

Za ulazak na ovogodišnju listu trebalo je u 2013. godini ostvariti prihod veći od 477 miliona eura.

Što se tiče centralne Evrope, od kompanija iz Hrvatske, na listi je ponovo najbolje plasiran Agrokor, i to na 27. mjestu od 500 najvećih, slijede Ina na 34. i HEP na 95. mjestu. S ovogodišnje liste najboljih hrvatskih kompanija ispali su Crodux derivati, a njihovo je mjesto zauzela kompanija iz istog sektora Petrol Croatia. Agrokor i Ina već nekoliko godina vode mrtvu trku za prva dva mjesta na listi. Ina je bila prva 2012. godine, ali s konačnim preuzimanjem Mercatora Todorićev koncern značajno će na idućoj listi odmaknuti svima ostalima.

Stagnacija i stabilnost epiteti su koji prema analitičarima Diloita najbolje opisuju ovogodišnju listu najuspješnijih u centralnoj Evropi. Prosječan rast prihoda svih 500 kompanija sveo se na samo 3,2 posto, dakle neznatno više od inflacije. Najveća kompanija u centralnoj Evropi i ove je godine poljska naftna kompanija PKN Orlen sa 27 milijardi eura prihoda od prodaje.

Drugi je mađarski MOL sa 18,1 milijardi eura prihoda, a treća je češka Škoda s prihodima od 10,3 milijarde eura. Vodeće tri kompanije zadržale su prošlogodišnje pozicije. Svih 500 najvećih ukupno ima više od 3,3 miliona zaposlenih i u 2013. godini ostvarili su ukupne prihode veće od 712 milijardi eura.

Kad je riječ o biznisu u centralnoj Evropi, potvrđuje se dominacija Poljske, koja je na listi zastupljena s čak 161 kompanijom. Prema sektorima dominira energetika i resursi kao industrija u kojoj je ostvareno 41,6 posto ukupnih prihoda.

Bonus video: