Potraga za antičkim brodovima u Dubrovniku

"Pregledom snimaka pronašli smo nekoliko lokacija za koje smatramo da bi na njima moglo biti antičkih brodova," potvrdio je Bekić
4 komentar(a)
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Dubrovnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2014. 13:48h

Stručnjaci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra na istraživačkom brodu Herkules danas počinju istraživanja nekoliko lokacija na kojima bi, smatraju, moglo biti antičkih brodova.

Nakon dvije godine koje je istraživački tim proveo u Dubrovniku i pregledao podmorje sve do rta Pelegrin, ponovo će biti pretražene neke od zanimljivih lokacija, prenosi agencija Hina i precizira da će isatraživanja trajati do 27.avgusta.

"Pregledom snimaka pronašli smo nekoliko lokacija za koje smatramo da bi na njima moglo biti antičkih brodova," potvrdio je Luka Bekić koji je, kao i prethodne dvije godine, jedan od vođa istrazivačkog tima.

Istražanja su započa kod poluostrva Prevlake u Konavlima, stigla iza rta Pelegrin u blizini Kupara, a nastavljaju se u pravcu Lokruma.

Istraživačkom timu na brodu Herkules priključio se i zamjenik ministarke kulture Berislav Šipuš, koji je ocijenio da je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju opravdao povjerenje i da će se u budućnosti sigurno razvijati.

Sredstva za istraživanja osigurali su Ministarstvo kulture i američka Pomorska fondacija.

Bonus video: