Vučić: Poštujemo volju EU, ali nećemo ni uvoditi sankcije Rusiji

Peter Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, rekao je novinarima u Briselu da pozdravlja i "konstruktivan stav srpskog premijera (Aleksandra) Vučića"
12 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2014. 15:18h

"Poštovaćemo volju EU po pitanju izvoza robe u Rusiju i nećemo davati subvencije, ali nećemo ni uvoditi sankcije Rusiji, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se obraća javnosti Srbije povodom upozorenja Unije zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusiju.

"Upozorenje koje smo dobili iz EU shvatamo na ozbiljan način", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je forma tog dokumenta niža od demarša, ali da Srbija ne želi da potcjenjuje sadržaj koji je uručen.

"Građani mogu da budu mirni i spokojni. Srbija iako se nalazi u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji nije ničim ugrožena", naveo je Vučić, prenosi RTS.

Vučić je ukazao da je EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da se devet puta više robe izveze u EU nego u Rusiju

Međutim, kako je naglasio, Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Takvu politiku vodimo zato što je ona volja Vlada Srbije i građana Srbije koji su nas birali", rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Vučić je rekao da mu je prije dva dana u Obrenovcu zamjenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt uručio dokument u kojem se Vlada Srbije obavještava da bi bilo neophodno da se uzdrži od upotrebe vladinih mjera, da uvodi nove trgovinske aktivnosti, nove izvozne podsticaje, kredite i granacije i da značajno proširi srpski udio u izvozu na rusko tržište, zamjenjujući izvoz zemalja EU.

Istakao je i da Srbija ostaje posvećena pomaganju stabilizaciji u Ukrajini zajedno sa svim ključnim međunarodnim faktorima.

Vučić je poručio da će biti preduzete mjere protiv svih državljana Srbije koji ratuju u Ukrajini.

"Oni će biti privedeni pravdi, uhapšeni, pa zatvoreni, u skladu sa zakonom", rekao je Vučić i dodao da zna za svako lice koje ratuje kako tamo, tako i u Siriji.

"Naš je posao da šitimo glave naših ljudi, ne zaboravite", rekao je Vučić

Očekujemo da EU održi obećanje

Vučić je izjavio da očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i da se do kraja godine otvore poglavlja 32 i 35 u pregovorima sa Unijom i podvukao da je Unija najveći partner Srbije.

"Dok sam na čelu vlade poštovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vrijeđa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija ali očekujemo da EU održi obećanje i da prije kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35", rekao je Vučić.

Ukazao je da je EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da se devet puta više robe izveze u EU nego u Rusiju.

Poručio je izvoznicima da se ne "igraju" i ne prepakuju proizvode iz EU kako bi ih izvezli na rusko tržište.

"Nemojte da se igrate da mislite da možete nešto da prepakujete i da varate Rusiju i EU. To neka niko ne misli da radimo. Mi svoju proizvodnju i izvoz nećemo da zaustavljamo, a da li ćemo nove subvencije da uvodimo, nećemo. Nama je najveći partner EU", poručio je Vučić.

Dodao je i da Srbija kada je počeo sukob u Ukrajini nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk, za razliku od nekih članica EU.

"Brodove i avione nemamo, tenkove imamo pa ne prodajemo. Nikome nismo prodali", kaže Vučić.

Brisel pozdravio stav Vučića

Evropska unija je danas "pozdravila pažnju srpske vlade" prema očekivanjima EU da Srbija, kao kandidat za članstvo, neće kontra-sankcije Rusije protiv EU iskoristiti da državnim mjerama podstiče povećanje srpskog izvoza kojim bi se nadomjestio zabranjeni uvoz hrane iz Unije u Rusiju.

Peter Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, rekao je novinarima u Briselu da pozdravlja i "konstruktivan stav srpskog premijera (Aleksandra) Vučića", koji je danas iznio na konferenciji za štampu u Beogradu.

Mljekari pozdravili mogućnost većeg izvoza u Rusiju

Nacionalna asocijacija prerađivača mlijeka (SEDA) pozdravila je danas najavu mogućnosti povećanja izvoza u Rusiju.

Ministar poljoprivrede Rusije Nikolaj Fjodorov juče je u Moskvi, nakon sastanka s ministarkom poljoprivrede Srbije Snažanom Bogosavljević Bošnjaković, zatražio da Srbije napravi spisak dodatnih izvoznika mliječnih i mesnih proizvoda.

"Smatramo da je to prilika koju srpska poljoprivreda ne smije da ispusti", navodi SEDA. "Radićemo na principu povjerenja pod garancijama veterinarskih i fitosanitarnih službi", istakla je SEDA navodeći da ruska strana neće kontrolisati srpska preduzeća, jer su vlasti Srbije spremne da garanutuju kvalitet i standarde.

"Nerealno je reći da domaća prehrambena industrija iole može ugroziti evropsku koja na tržište Federacije plasira proizvode u vrijednosti od devet milijardi eura godišnje", navodi asocijacija mljekara Srbije.

Galerija

Bonus video: