Beko: Prihvatam ponudu Vučića da vodim Željeznice Srbije

Ponudu premijera prihvatio je, kako je objasnio, jer ne želi da bude "nijemi posmatrač uništenja srpske ekonomije"
61 pregleda 2 komentar(a)
Milan Beko, Foto: BETAPHOTO
Milan Beko, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 08.08.2014. 14:11h

Beogradski biznismen Milan Beko danas je izjavio da je prihvatio ponudu premijera Srbije Aleksandra Vučića da preuzme upravljanje Željeznicama Srbije, jer vjeruje da je sposoban da od tog gubitaša napravi uspješno preduzeće.

"Spreman sam da preuzmem Željeznice, ali to će biti odluka Aleksandra Vučića i resornog ministarstva", rekao je Beko na konferenciji za novinare, uz napomenu da svoj pristanak ne oročava.

Beko je rekao da je odlučio da se stavi na raspolaganje premijeru Vučiću i da preuzme odgovornost za Željeznice Srbije, iako mu, kako je rekao, premijer nije prijatelj.

Ponudu premijera da preuzme čelno mjesto u Željeznici Srbije prihvatio je, kako je objasnio, jer ne želi da bude "nijemi posmatrač uništenja srpske ekonomije".

"Privreda Srbije je mrtava, samo što još nije sahranjena", istakao je Beko, napominjući da mu je Vučić pitanje o rukovođenju Željeznicom postavio na sastanku sa privrednicima.

On je istakao da je spreman da u Željeznicama Srbije radi pod uslovima koje je Vučić postavio. "Vučićev zahtjev je pun angazman, što isključuje mogućnost angažmana u drugim firmama", rekao je Beko na pitaje kako će istovremeno voditi veliki sistem kao što je Željeznica i svoje kompanije.

On je napomenui da će, aku bude imenovan, do kraja naredne godine da radi besplatno i da će platu koja pripada generalnom direktoru usmjeriti na važnije potrebe koje Željeznica ima.

Kako je istakao, spreman je da se prijavi na konkurs za generalnog direktora Željeznica.

"Procedura konkursa je u mom slucaju neizbežna. Očekujem da neće proći lošiji CV od mog. Nek prođe bolji, meni će biti olakšanje", rekao je Beko, napominjući da, po zakonu, čelni čovjek Željeznice mora biti izabran na konkursu.

Beko je naglasio da ne bi preuzeo čelno mjesto u Željeznicama ako se sa tom odlukom ne bi složila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Rekao sam da neću da statiram i prihvatio sam da radim pod njegovim uslovima", naveo je Beko istakavši da nije u prijateljskim odnosima "ni sa premijerom Vučićem, ni sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem".

"Jer da smo prijatelji sigurno je da bi mi bila ponuđena neka manje odgovorna pozicija, u nekom upravnom ili nadzornom odboru, na primjer Nafne idustrije Srbije", dodao je srpski biznismen.

Milan Beko je rekao da vjeruje da mu se premijer sa ponudom obratio s obzirom na to da je imao iskustvo u vladi i privredi, te da je, kako kaže, spreman da riješi problem koji imaju Željeznice Srbije.

Premijer Srbije je početkom jula ponudio najuspešnijim biznismenima da preuzmu rukovođenje nekim od velikih javnih sistema koji loše posluju.

Beko je negirao da je, da bi prihvatio da vodi Željeznicu, tražio da ima direktnu vezu sa premijerom.

"Nije tačno da sam zahtjevao direktnu vezu sa premijerom ako postanem direktor Željeznice. Bio sam ministar u tri vlade i ja znam koliko je to teško. Nemoguće je biti na direktnoj vezi sa premijerom zaobilazeći resornog ministra", rekao je on.

Na pitanje šta misli o jučerašnjem postavljanju, pa odmah zatim smjeni direktora Željeznica, Beko je rekao da je to kao i sve u Srbiji "konfuzija" i da je o tome čitao u medijima.

Na pitanje da li će u Željeznici uslijediti otkazi ako on dođe na mjesto prvog čovjeka te kompanije, Beko je rekao da mu je cilj da ta firma ima više posla, njena revitalizacija i uspješno poslovanje, a ne skupljanje novca otpuštanjem radnika.

"Plan je da od neuspjesnog preduzeća napravim mnogo uspješnije nego što je danas", rekao je biznismen Milan Beko.

Bonus video: