Prva žrtva nevremena u BiH i Srbiji; Stojanić: Situacija gora nego u maju

Nakon što su se jedva izborili sa majskim poplavama i klizištima koje su uzrokovale velike štete, sinoć je građane Žepča ponovo zatekla ista sudbina
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 20:05h

Veliko nevrijeme zadesilo je ponovo Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a za sada je potvrđen najmanje jedan smrtni slučaj.

Na teritoriji grada Loznice zbog nevremena i obilne kiše proglašena je vanredna situacija, a velike probleme ima i stanovištvo Kosjerića.

U Banji Koviljači utopio se muškarac star 65 godina koji je stradao u podrumu svoje kuće, u koji je prodrla bujica.

Tokom nevremena, koje je sinoć zahvatilo Loznicu, palo je 67 litara kiše po metru kvadratnom što je dovelo do izlivanja rijeka Štire, Trbušnice i Cernice, jednog dijela Lešničke rijeke i ode iz kanalske mreže, rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

"Poplavljeno je nekoliko naseljenih mesta, kao i sam grad, poplavljena su i neka preduzeća, mnogo lokala i veliki broj pomoćnih prostorija", rekao je Petrović Tanjugu.

Prema njegovim riječima, uključena je sva mehanizacija koja je na raspolaganju, oko 45 pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice Republičkog sektora za vanredne situacije od sinoć su u gradu, a Operativni centar Gradskog štaba je na stalnom dežurstvu.

Petrović je rekao da je u sportski centar Lagador evakuisano 28 osoba.

U nevremenu koje je poslednjih dana više puta zahvatilo opštinu Kosjerić poplavljeno je 20 kuća čija domaćinstava su morala da se evakuišu kod rodbine, rekao je predsjednik te opštine Milijan Stojanić.

Najviše štete pretrpjela su sela Seča Reka, Godečevo, Zarići i Blagojevići.

“Situacija je mnogo gora i šteta je veća nego u maju. Pripadnici Vojske Srbije danas su stigli u Kosjerić sa mehanizacijom kako bi nam pomogli u saniranju posljedica nevremena, prije svega, u Godečevu gdje se trenutno ne može prići zbog odrona”, rekao je Stojanić.

On je dodao da su u taj kraj stigli i pripadnici Vojske Srbije sa mehanizacijom kako bi pomogli u saniranju posljedica nevremena.

U Valjevu je prošle noći pao 61 litar kiše po kvadratnom metru.

Zbog udara groma u trafo-stanice, struje nije bilo u pojedinim delovima tog grada, a struja je nestajala i u Užicu i Kruševcu.

Zbog nevremena užički kraj ima problema i sa vodom.

U Srbiji se i danas očekuju kiša i vremenske nepogode.

Nekoliko gradova u BiH opet je poplavljeno nakon obilnih padavina juče i u toku noći, a najteže je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, javlja Klix.ba.

Građani Žepča i okolnih naselja iza sebe imaju još jednu neprospavanu noć. Nakon što su se jedva izborili sa majskim poplavama i klizištima koje su uzrokovale velike štete, sinoć ih je ponovo zatekla ista sudbina.

U gradu su poplavljeni mnogobrojni objekti, a bujice su odnijele nekoliko mostova u okolnim naseljima. Usljed padavina se urušio i most u naselju Tobut kod Ugljevika, a zanimljivo je da je u trenutku urušavanja mosta preko njega prelazio "audi" švajcarskih registarskih oznaka koji je poslije toga ostao potpuno zarobljen.

Foto: Fan stranica Bijeljina

Jaka kiša je u skoro svim opšinama Tuzlanskog kantona prouzrokovala poplave, klizišta i odrone, prenose mediji.

Ekipe Civilne zaštite su cijelu noć bile na terenu na području opštine Lukavac gdje se izlila rijeka Turija i lokalni potoci. Poplavljeno je oko 100 stambenih objekata, a rijeka Turija je odnijela i jedan pješački most. U prekidu je regionalni put Lukavac-Banovići u Jaruškama.

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se rječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

U pogođenim djelovima nema ni struje. Zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik - Bijeljina u mjestu Čelopek.

Galerija

Bonus video: