Protest zbog prodaje Golog otoka

Udruženje ističe da je obaveza države da Goli otok postane memorijalni centar, ne mjesto razonode
185 pregleda 1 komentar(a)
Goli otok, Foto: Shutterstock
Goli otok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2014. 15:48h

Udruženje Goli otok „Ante Zemljar“ uputilo je, u otvoreno pismu političkom vrhu Hrvatske, protest zbog toga što se među 100 nekretnina, za koje hrvatska država traži investitore našao i Goli orok i traži da se na mjestu jugoslovnskog logora izgradi spomen područje.

"Sudbina Golog otoka ne smije biti rješavana na komercijalnim kriterijima, lišenim saznanja da su baš na tom mjestu hiljade logoraša kazne izdržavali u nehumanim uslovima, izloženim sadističkim maltretiranjima, kojima su mnogi i podlegli," navodi se u saopštenju.

Udruženje ističe da je obaveza države da Goli otok postane memorijalni centar, a nikako mjesto razonode ili nekontrolisane privatne inicijative.

Da li smo spremni vlastitu prošlost i žrtve staviti na javnu rasprodaju, pita udruženje.

Udruženje podsjeća da je logor na Golom otoku primjer grubog kršenja ljudskih prava i da je od 1949. do 1956. godine u njemu bilo više od 13.000 zatvorenika bez prava na odbranu i suđenje, od kojih 400 nije preživjelo strahote.

"Teškim fizičkom radom, u najtežim uslovima oni su izgradili zgrade i puteve koje danas u ciničnom birokratskom rječniku postaju predmet ponude investitorima," navodi se u saopštenju udruženja.

Udruženje predlaže da se razmotri i mogućnost da se spomen područje realizuje kao regionalnio projekat, budući da je Goli otok bio logor kroz koji su prošli pripadnici svih naroda i narodnosti Jugoslavije, prenosi zagrebačka štampa.

Udruženje vjeruje da bi se tako postiglo i sufinansiranje EU kroz Program Evropa za građane, u okviru aktivnosti "Kultura sjećanja".

Bonus video: