Zločinci nedostupni

Vekarić: Dokazi o trgovini organima dovoljni za optužnicu

"Mi u Srbiji ne treba da gajimo osjećaj trijumfalizma kada neki sud procesuira zločine koje je izvršila druga strana", kazao je Vekarić
62 pregleda 1 komentar(a)
Bruno Vekarić, Foto: Arhiva Vijesti
Bruno Vekarić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.02.2019. 22:05h

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da su dokazi koje je srpsko tužilaštvo prikupilo za trgovinu ljudskim organima za Kosovu dovoljni za podizanje optužnice, ali da zločinci nisu dostupni.

"Prvo što smo učinili po dobijanju indicija o trgovini organima - razgovarali smo u Tirani sa tamošnjim tužiocima..... Albanski istražitelji bili su otvoreni za tijesnu saradnju, ali je reakcija politike bila protiv toga. Ministar pravde je rekao da oni nemaju nikakve veze sa tim", rekao je Vekarić za sjutrašnji bečki list Prese (Die Presse).

"Politika je u našem poslu ponekad teret. U nekim našim slučajevima su u raznim zemljama involvirani i djelovi političke elite. I ona je onda nespremna da o tome govori", rekao je Vekarić.

Upitan šta očekuje od budućeg tribunala koji bi trebalo da sudi za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji, Vekarić je rekao da se još ne zna tačno ni kako će on izgledati, ali da od tog suda "očekuje pravdu za žrtve i njihove porodice" pošto oni očekuju odgovore na zločine počinjene između 1998. i 2000.godine".

"Na tlu cijele bivše Jugoslavije bilo je više od 100.000 žrtava, ali je do sada procesuiran samo mali djelić počinilaca. Iz toga možete da zaključite koliko posla još predstoji", rekao je Vekarić.

"Mi u Srbiji ne treba da gajimo osjećaj trijumfalizma kada neki sud procesuira zločine koje je izvršila druga strana. Treba jednostavno i dalje da radimo na našim predmetima. Najvažnija je zajednička borba protiv nekažnjivosti", rekao je Vekarić, navodeći da ne treba zaboraviti da je čitav niz zločinaca i dalje "među nama".

Prema njegovim riječima, zbog zatvaranja Haškog tribunala, biće potrebno da se nacionalni sudovi još neko vrijeme bave ratnim zlčinima.

"Na tlu cijele bivše Jugoslavije bilo je više od 100.000 žrtava, ali je do sada procesuiran samo mali djelić počinilaca. Iz toga možete da zaključite koliko posla još predstoji", rekao je Vekarić.

Haški sud je bio "istorijska nužnost"

Prema njegovim riječima, dok među zemljama regiona stoji još toliko veliki broj žrtava, ne može biti pravog pomirenja, a rad sudova za ratne zločine je ujedno i poruka da se tako nešto ne smije ponoviti.

Upitan da li smatra da je zatvaranje Haškog tribunala preuranjeno, Vekarić je rekao da je taj sud bio "istorijska nužnost" pošto u vrijeme njegovog osnivanja "političke elite u raznim zemljama nisu bile spremne da se suoče sa činjenicom da su u njihovim društvima počinjeni takvi zločini".

"Generalno, mislim da je Haški tribunal obavio sjajan posao, iako mi stručnjaci vidimo i neke manjkavosti", ocijenio je Vekarić.

Dobijali smo prijeteća pisma

Vekarić je naglasio da je za rad tužilaštva za ratne zločine veoma važna politička volja, i da je srpsko tužilaštvo tek od 2008. postalo svjesno da takva politička volja postoji, dok je "prije toga, za vrijeme vlade (Vojislava) Koštunice gajio sumnju da takva volja postoji".

Prema Vekarićevim riječima, posao kojim se bavi tužilaštvo ujedno je i riskantan, i prijetnje su upućivane ne samo istražiteljima, već su i glavni tužilac Vladimir Vukčević i on primili sedamdesetak prijetećih pisama, a prijetnjama su izložena i njegova djeca.

"To je delikatan posao, ali je za budućnost našeg društva taj posao važan. Ti ljudi naprosto moraju biti uhapšeni, jer ako se budu slobodno šetali, u stanju su da napadnu našu djecu samo zato što navijaju za drugi fudbalski klub, isto kao što su bili u stanju da napadaju ljude druge etničke pripadnosti", rekao je Vekarić.