Hrvatska: Željku Mitroviću trajno oduzimaju jahtu?

Carina je tražila Mitroviću da plati dva miliona eura za carine i takse
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2014. 15:32h

Ustavni sud Hrvatske odbio je tužbe vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića protiv odluke nadležnih sudova da mu trajno oduzmu jahtu “El Bosco”. Carina je tražila Mitroviću da plati dva miliona eura za carine i takse.

Mitrovićev advokat Neven Cirkven izjavio je hrvatskom "Jutarnjem" listu da je njegov klijent na to podnio ustavnu tužbu.

Predmet je, inače, star već četiri godine. Carinska služba Hrvatske je tada zaplijenila jahtu Mitrovića. Brod je zaustavljen kada je iz crnogorskog ušao u hrvatsko more.

Carinici su tada ocijenili da je Mitrović počinio dva prestupa. Prvi je bio to što Mitrović, većinski vlasnik firme El Bosco sa sjedištem u Gibraltaru na koju je brod registrovan, nije bio na jahti u trenutku ulaska u Hrvatsku.

Drugi propust bio je to što su četiri člana posade zatečena na jahti bila zaposlena u Mitrovićevoj firmi sa sjedištem u Hrvatskoj. Po hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu strane firme ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj firmi. Mitrović je odbio da plati carine i takse i upustio se u pravnu bitku.

Carinska uprava je u avgustu 2011. pokušala jahtu prodati putem oglasa, ali je Mitrović to uspio da zaustavi.

Mitrović je, inače, 2011. godine ušao u pravi rat sa predstavnicima hrvatskih institucija. Nakon emitovanja brojnih negativnih priloga o Hrvatskoj na TV Pink, reagovala je demaršom i Vlada Hrvatske.

I na to je odgovorio Mitrović otvorenim pismom hrvatskoj carini u kome tvrdi da je ulazak njegovog broda bio obilježen oštrom svađom "bahatog hrvatskog carinika" i skipera El Bosca u "kojoj su korišćeni prefiksi srpski". Takođe, pozivao se na svoju bolest, zbog koje je, u to vrijeme, bio spriječen da bude na brodu.

Nakon pravog medijskog rata, hrvatska carina je odložila već zakazanu licitaciju na kojoj je Mitrovićeva jahta bila ponuđena, a sud je donio privremenu mjeru zabrane prodaje jahte koja ostaje na snazi do okončanja postupka.

Riječ je o Sunseekeru 105, dugačkom 31 metar. Luksuznu jahtu sa šest kabina i dvije palube Mitrović je kupio 2007. na Croatia Boat Showu u Splitu. Poznavaoci luksuznih jahti procjenjuju da joj cijena nije bila manja od 10 miliona eura.

Bonus video: