MALO POMIRENJA, MALO STARE RETORIKE

Vučićev diplomatski slalom: Nacionalista koji ima za svakog po nešto

Bečki list Standard piše da je Vučićev govor u Mitrovici, sa sve pohvalama Miloševiću, bio „veoma udaljen od kritičkog pogleda na sopstvenu istoriju“
124 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić Kosovo, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 19:13h

Poslije najave brzog rješenja, Vučić je na Kosovu promijenio ploču, komentariše štampa na njemačkom. Malo pomirljivih riječi, malo stare retorike i pohvala Miloševiću – Vučić je ostao nacionalista koji ima za svakog po nešto.

„Bijesne tirade i zapaljene barikade dovoljan su dokaz da je kosovski konflikt još daleko od rješenja. Srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću pripadaju sumnjive zasluge što je tu tužnu istinu proteklog vikenda otkrio svijetu“, komentariše ugledni Zidojče cajtung.

„Vučić je kao lukavi strateg pobudio velika očekivanja prethodnih sedmica. Javno se debatovalo o planovima za razmjenu teritorija između Srba i kosovskih Albanaca. Ali onda je Vučić sam ispustio vazduh iz probnog balona koji je pustio nad Kosovom. U iščekivanom govoru u nedjelju odaslao je novu poruku, onu da se sa kompromisom ne može računati ni na duži rok“, piše dalje list iz Minhena.

„Vučić je diplomatskim slalomom prije svega naveo protagoniste Evropske unije da se ponašaju kao ovce po pitanju pomjeranja granica. Dok je Nejmačka zajedno sa još nekima sa pravom to odbijala kao opasan presedan, predstavnici briselske Komisije bili su zaraženi idejom. Kada se ta dva tabora svađaju, Vučić ne mora da se plaši pritisaka. To je uspjeh za njega, ali udarac naporima EU da posreduje“, zaključuje se u komentaru.

Regionalni list Zidvest prese (Ulm) navodi da je „nakratko izgledalo da se pomjera utvrđeni front između Srbije i Kosova“ kada su dvojica predsjednika iznijela ideje o razmjeni teritorija. „Predlog ima svoje mane i ne odbijaju ga samo okoreli nacionalisti u Beogradu i Prištini. I Berlin je bio skeptičan jer bi razmjena teritorija po etničkim linijama na multietničkom tkanju Balkana prizvala domino-efekat koji bi razbio države poput Bosne i Hercegovine i Makedonije“, piše list.

No razvoj prethodnih dana, od odbijanja susreta u Briselu, pokazuje „da je sve teatar“. „Zapadni Balkan ostaje polje napetosti, sa malo nade u napredak. Brisel jeste cilj ovog regiona, ali međusobno tamo ima malo povjerenja i mnogo političke inscenacije umjesto prave politike“, zaključuje se u komentaru.

Bečki list Standard piše da je Vučićev govor u Mitrovici, sa sve pohvalama Miloševiću, bio „veoma udaljen od kritičkog pogleda na sopstvenu istoriju“.

„Vučić je prizvao i stari narativ o zaveri inostranstva protiv 'Srba'. (…) Vučić i dalje razmišlja nacionalistički. I danas govori o 'Srbima' i 'Albancima'. Riječ 'građanin' praktično ne uzima u usta. Očito sebe ne vidi kao predsjednika svih – iako je Srbija multikulturna država sa mnogim manjinama.“

„Istovremeno mu se mora priznati da se u nedjelju založio za izgradnju povjerenja i prijateljstvo Srba i Albanaca. To je sve zvučalo kao da je za 'malkice mira' – ali bolje išta nego ništa“, piše list i zaključuje:

„Posljednji dani i sedmice pokazali su da je dijalog pod posredstvom EU zglajznuo sa kolosjeka visokoj predstavnici Federiki Mogerini jer je ona izgubila kompas. Dozvolila je da kruže nedozrele ideje koje su unosile nespokoj kod mnogih građana Balkana. Ako postoji želja da dijalog ponovo bude uspješan onda se mora postaviti novi moderator pregovora“, piše austrijski Standard.

„Sve je bilo u igri – ponuda za priznanje Kosova ili uvod u novi konflikt. Nije ispalo nijedno ni drugo“, komentariše Georg Hesler Sansano, dopisnik Švajcarske radio-televizije koji je bio u Mitrovici.

„Aleksandar Vučić je ponovio srpski narativ o Kosovu i nazvao Slobodana Miloševića, ključnu ratnu figuru devedesetih, velikim srpskim liderom. Sve u svemu, govor je bio dijeljenje tableta za smirenje u svim pravcima. Finalna faza pregovora o Kosovu ostaje neprozirna partija pokera.“