Kreće se u štednju: Srbija reformisala sporne zakone o radu i PIO

Izmjene će dovesti do smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja radnika i postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju za žene sa 60 na 65 godina
1 komentar(a)
Beograd, protest sindikata, Foto: BETAPHOTO
Beograd, protest sindikata, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.07.2014. 11:19h

Skupština Srbije usvojila je danas prvu u seriji reformi koje imaju za cilj smanjenje potrošnje i privlačenje investitora. Među tim mjerama je i liberalizacija tržišta rada i povećavanje starosne granice za penzionisanje kod žena.

Rojters navodi da se očekuje da vlada brzo progura i zakone o stečaju i privatizaciji. To će pružiti osnovu za restrukturiranje desetina kompanija u državnom vlasništvu koja donose samo gubitke.

Koaliciona vlada se muči kako da obuzda potrošnju. Lazar Krstić podnio je ostavku na mjesto ministra finansija u subotu, poručivši da nema podršku da sprovede vrstu radikalnih rezova koji su, kaže, Srbiji neophodni kako bi dovela finansije u red.

Njegova zamjena, Dušan Vujović, zalaže se za blaže rezove od 10 odsto na penzije i plate u državnom sektoru, koje imaju za cilj smanjenje deficita za oko 1,4 milijarde eura u naredne tri godine.

Vlade koje su vodile Srbiju od pada Slobodana Miloševića 2000. nisu, napominje Rojters, željele da se bave problemom glomaznog javnog sektora.

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da Srbija sebi ne može priuštiti više da čeka sa bolnim jerama štednje.

Investitori, međutim, nisu sigurni da li će on održati svoja obećanja.

Nekoliko hiljada sindikalaca protestovalo je u četvrtak u centru Beograda, noseći transparente na kojima je pisalo “Želimo da radimo, ne da robujemo” i “Nema besplatne radne snage”.

“Da bi imali funkcionalno slobodno tržište neophodna je fleksibilnost da se otpusti loš radnik”, ocijenio je Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog savjeta. “Aktuelni zakon je toliko rigidan i on to nije dopuštao. To je jedan, ali ne i jedinim, preduslov za postizanje ekonomskog rasta i povećanja stope zaposlenosti u godinama koje slijede”.

Danas usvojenem izmjene dovešće do smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja radnika i postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju za žene sa 60 na 65 godina.

“Država nas je dovela do gladovanja, država je dozvolila lopovima da privatizuju firme, država nije uspjela da obnovi proizvodnju a sada radnici moraju da plaćaju danak za to”, kazao je 48-godišnji Dejan Petrović za Rojters.

Bonus video: