Gasi se NLB u Hrvatskoj: Rade loše i stvaraju gubitke

"Restrukturiranje se nastavlja u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori smanjenjem troškova i uvođenjem novih proizvoda"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2014. 11:37h

Predsjednik Uprave Nove Ljubljanske banke (NLB), Janko Medja, najavio je da će, zbog loših poslovnih rezultata, ugasiti poslovanje u Hrvatskoj.

"Nijesu radili dobro. Zapravo, rade loše i stvaraju gubitke. U novoj strategiji NLB-a definisali smo ih kao non core poslove i biće prodati ili zatvoreni. To se neće dogoditi preko noći“, rekao je Medja za Večernji list.

NLB je u fazi restrukturiranja, a bori se i s visokim udjelom loših kredita. Uprava očekuje dobar rezultat u prvoj polovini godine, dok bi dobit prije oporezivanja trebalo da bude veća nego u prvom kvartalu.

"Restrukturiranje se nastavlja u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori smanjenjem troškova i uvođenjem novih proizvoda. Još imamo 25 osto udjela loših kredita u portfoliju. Ipak, najvažnije je da je čak 70 odsto loših kredita pokriveno rezervacijama“, naveo je Medja.

On je dodao da ostaje još 800 miliona eura kredita koji nijesu rezervisani, uz koje je vezan znatan dio kolaterala, tako da u banci ne očekuju probleme.

Medja je, na konstataciju da je Nova ljubljanska banka u Hrvatskoj sinonim nerazriješenih poslova sa štedišama Ljubljanske banke, kazao da mnogi ljudi ne razumiju da se NLB ne može baviti problemom koji je ostao od prethodne kompanije.

"Mnogi ne razumiju da je NLB ustanovljena 1994. godine i da se ne može baviti problemom koji je se odnosi na Ljubljansku banku, koji će se rješavati u sukcesiji. Ne možemo se opredijeliti, niti uticati na strategiju rješavanja tih problema“, saopštio je Medja.

Bonus video: