Hrvatska: Sabor traži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici

Iz hrvatske Vlada, koju vodi koalicija lijevog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića, više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava
4 komentar(a)
Hrvatska referendum, Foto: Beta/AP
Hrvatska referendum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2014. 11:19h

Sabor Hrvatske danas je donio odluku da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici.

Za takav predlog Odbora za Ustav glasalo je 95 poslanika, dok ih je deset bilo uzdržano.

Odbor je nedavno predložio Saboru da se od Ustavnog suda zatraži provjera ustavnosti referendumskog pitanja pošto je prethodno Vlada objavila da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirilice.

Odbor je u predlogu naveo da se referendumskim pitanjem krše brojni međunarodni i domaći propisi i da je neustavno.

Građanska inicijativa štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koja okuplja uglavnom udruženja branitelja, predala je Saboru krajem prošle godine oko 600.000 punovažnih potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirilice, odnosno o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva.

Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru.

Upravo je postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru u septembru prošle godine bilo povod za prikupljanje potpisa za referendum.

Iz hrvatske Vlada, koju vodi koalicija lijevog centra na čelu sa SDP-om Zorana Milanovića, više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da referenduma o ćirilici neće biti bez obzira na to koliko je potpisa prikupljeno.

Bonus video: