Dačić pozvao investitore da pomognu Srbiji i BiH u oporavku od poplava

U Briselu će 16. jula biti održana donatorska konferencija koju organiziraju Francuska i Slovenija, a domaćin je Evropska komisija
56 pregleda 0 komentar(a)
Obrenovac, poplave, Foto: Ivan Petrušić
Obrenovac, poplave, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.07.2014. 06:41h

Vicepremijer i šef diplomacije Srbije Ivica Dačić pozvao je u sve zemlje učesnice donatorske konferencije koja će se u srijedu održati u Briselu da pomognu Srbiji i BiH u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava koje su se desile u maju.

Dačić je, kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS) a prenosi Hina, nakon sastanka s predstavnicom Programa UN za razvoj (UNPD) Helen Klark, rekao da očekuje nekoliko stotina miliona eura pomoći za oporavak Srbije i Bosne od poplava.

Klark je najavila da će u utorak lično posjetiti poplavljena područja u Srbiji da bi se uvjerila u razmjere štete i stanje na terenu.

U Briselu će 16. jula biti održana donatorska konferencija koju organiziraju Francuska i Slovenija, a domaćin je Evropska komisija.

U poplavama sredinom maja u Srbiji stradalo je 57 osoba, a šteta u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje koji su najteže pogođeni poplavnim talasom je, prema prvim zvaničnim procjenama, oko 1,5 milijardi eura.

U izradi izvještaja Vlade Srbije o šteti učestvovali su i predstavnici Evropske unije (EU), Svjetske banke kao i 30 stručnjaka Ujedinjenih nacija (UN).

Bonus video: