Vučić želi da vjeruje Erdoganu, Dodik ne

Dodik je istakao da je siguran da je Erdogan to rekao, "jer kad može da zabrani Tviter, može i da skine svoju izjavu sa nekih medija"
86 pregleda 37 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2014. 16:11h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da želi da vjeruje da premijer Turske nije rekao da će "svako ko dirne Bošnjake imati 100 miliona Turaka protiv sebe". S druge strane, predsjednik Rerublike Srpske (RS) Milorad Dodik vjeruje da je Erdogan baš tako izjavio, prenosi RTCG.

"Dodik ima pravo na svoje, a mi na svoje zaključke. Želim da vjerujem ambasadoru Turske u Beogradu Kemalu Bozaju, koji mi je rekao da ta izjava nije data, ali nemam pravo da negiram ili odbacim zabrinutost Dodika", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dodikom i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Vučić je dodao da nijesu sve ambasade Turske u regionu dale isti odgovor po pitanju Erdoganove izjave i da bi, kad bi vjerovao da je ona tako data, odgovor Srbije bio mnogo oštriji.

Premijer Srbije je pozvao Ankaru da vodi računa o krhkoj stabilnosti u regionu.

Dodik je istakao da je siguran da je Erdogan to rekao, "jer kad može da zabrani Tviter, može i da skine svoju izjavu sa nekih medija".

"Turske namjere su za nas opasne, jer se njihova politika pokazuje kao navijačka i štiti samo interese Bošnjaka. Vjerujem da je ta izjava data na taj način. Turska je moćna zemlja i može da manipuliše sa 'jeste ili nije dato'", rekao je predsjednik RS.

On je istakao da je RS očekivala demanti iz kabineta Erdogana, ili bar ministra spoljnih poslova, a ne iz ambasade Turske u Sarajevu, "koja je i ranije izvrtala činjenice".

Dačić je kazao da Srbija ne zna pouzdano da li je Erdogan to izjavio i dodao da ipak očekuje reakciju međunarodnih faktora.

On je dodao da je takva izjava "apsolutno suprotna izjavama turskih zvaničnika da žele da budu konstruktivan činilac na Balkanu i u dobrim odnosima sa Srbijom", što je u nedavnoj posjeti Beogradu potvrdio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Bonus video: