"SRBIJA NE MOŽE DA SE OSLOBODI PROŠLOSTI"

Tači: Volio bih da dođem u Preševo ali me sprečava presuda srpskih vlasti

"Cijenim da je odluka Vlade Kosova bila u saglasnosti sa interesima bezbjednosti i mira. Od svake posjete značajnija je sigurnost građana ali istovremeno i predsjednika Srbije. Ja želim da se zahvalim svim mehanizmima bezbjednosti Republike Kosovo što su obezbijedili bezbjednost predsjednika Vučića"
106 pregleda 7 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.09.2018. 11:45h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da bi volio da posjeti Preševsku dolinu, ali da za to postoje prepreke zbog presude srpskih vlasti.

"Ja bih, uz najbolje želje, volio da posjetim Preševo, Medveđu i Bujanovac. Ali postoje prepreke zbog zatvorskih kazni koje su u odsustvu izrečene meni i mojim saborcima, uključujući i komandanta Adema Jašarija. Nažalost, Srbija ne može da se oslobodi prošlosti, ali ističem - imam najveću želju da ih posjetim. Ali, ako i ne bude uslova da ih posjetim ja ću maksimalno raditi za njih bilo gdje da sam", rekao je Tači u intervjuu agenciji Beta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će Tači biti uhapšen ako posjeti jug Srbije.

Tači je ocijenio da su se institucije Kosova odgovorno ponašale prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

"Svaka poruka i dio govora koji se odnosi na razumijevanje, mir, dijalog, o sporazumu i pomirenju je dobrodošla i pozdravljam je. Isto toliko bilo je nepotrebno, a mogu reći i pogrešno, pominjanje i glorifikacija Slobodana Miloševića kada se on povezuje sa izvršenjem genocida od Slovenije do Kosova i on je čovjek koji u svjetskim razmjerama poznat kao ratni zločinac. Mislim da to stvara negativna i neprijateljska osjećanja u trenutku kada govorimo o pomirenju, razumijevanju i istorijskom sporazumu", rekao je on.

Kosovski predsjednik je dodao da podržava odluku Vlade Kosova od nedjelje da se Vučiću, zarad bezbjednosti građana i njega samog, zabrani posjeta selu Banja u opštini Srbica.

"Cijenim da je odluka Vlade Kosova bila u saglasnosti sa interesima bezbjednosti i mira. Od svake posjete značajnija je sigurnost građana ali istovremeno i predsjednika Srbije. Ja želim da se zahvalim svim mehanizmima bezbjednosti Republike Kosovo što su obezbijedili bezbjednost predsjednika Vučića", rekao je on.

Tači je dodao da ne podržava barikade, ali da ni u kom slučaju ne dozvoljava da se dovede u opasnost samo jedan građanin ili predsjednik neke države koji dolazi na Kosovo.