Protiv Hrvatske 21 tužba zbog "Oluje"

Ponosioci smatraju da državna tijela nisu sprovela efikasnu istragu smrti njihovih rođaka, civila koji su poginuli za vrijeme ili neposredno nakon "Oluje"
5 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2014. 14:09h

Pred Evropskim sudom za ljudska prava počeli su sudski postupci po 21 tužbi podnosilaca protiv Hrvatske za zločine za vrijeme i nakon "Oluje".

Hrvatska vlada je danas donijela odluku o osnivanju Međuresorne radne grupe za podršku Kancelariji zastupnika Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u pripremi predmeta koji se odnose na istrage ratnih zločina i drugih krivičnih djela počinjenih za vrijeme ili neposredno nakon akcije "Oluja" 1995.

Pred Sudom u Strazburu počeli su sudski postupci po 21 tužbi više podnosilaca protiv Hrvatske, koji smatraju da državna tijela nisu sprovela efikasnu istragu smrti njihovih rođaka, civila koji su poginuli za vrijeme ili neposredno nakon vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995, naveo je potpredsjednik vlade Ranko Ostojić.

U svakom predmetu država treba da dostavi prvo izjašnjavanje Sudu najkasnije do 15. septembra, što je vrlo bitno jer se radi o utvrđivanju da li su povrijeđena konvencijska prava.

Zbog toga se, prenosi Hina, u radnu grupu određuju iskusni predstavnici nadležnih tijela koji su uključeni u problematiku istraga ratnih zločina za vrijeme i neposredno nakon "Oluje".

Bonus video: