PREDSJEDNIK SKUPŠTINE KOSOVA O POSJETI VUČIĆA

Veselji: Srpski lideri ne dolaze da pomažu Srbe, već da promovišu sebe

On smatra da je dobro što je predsjednik Srbije posjetio Kosovo, jer je još jednom dokazao da se nastavlja tradicija Slobodana Miloševića
7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.09.2018. 19:30h

Predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i posjetom Kosovu dokazao da srpsko rukovodstvo nastavlja tradiciju bivšeg predsjednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

Ističući da je bio protiv posjete srpskog predsjednika Gazivodama, ali da je posjeta prihvaćena na zahtjev međunarodnih predstavnika, Veselji je rekao da je Vučić zloupotrijebio dozvolu demonstrirajući na brani Gazivode političku hegemoniju.

"Dobrosusjedstvo i mir su bili i ostali osnovni ciljevi Kosova. Kosovo vjeruje da je put dijaloga i saradnje jedina mogućnost da se prevaziđu nesporazumi iz prošlosti i da se krene napred na putu evroatlantskih integracija. U duhu tih principa donijeli smo odluku da dozvolimo posjetu predsjednika Srbije", kazao je Veselji, a prenosi RTK.

Veselji je dodao da je dobro što je Vučić posjetio Kosovo, jer je još jednom dokazao da su srpski lideri nastavili tradiciju Slobodana Miloševića.

"Oni ne dolaze da pomažu i zaštite Srbe na Kosovu, nego dolaze da promovišu sebe. Kao i uvijek sa starom retorikom i protiv mirne budućnosti. Pokušavaju da nas blokiraju, česte posjete sa provokativnim tonom u ovih 19 godina svjedoče da treba da mislimo i posvetimo se još više jačanju države", dodao je Veselji.

Kosovo i njegovi građani su i danas dokazali da nemaju ništa protiv Srba, ali da su protiv provokativnog ponašanja, poručio je Veselji.

Samoopredjeljenje: Odobravanje posjete neprihvatljivo i opasno po budućnost

Pokret Samoopredjeljenje ocijenio je danas da je dozvola kosovskih vlasti da Vučić posjeti Kosovo samo povećala pretenzije Beograda prema Kosovu.

Taj pokret je ocijenio da je dozvola Vučiću da posjeti Kosovo neprihvatljiva i opasna za budućnost zemlje.

"Institucije Kosova nikada nisu pokazale ozbiljnost uvijek kada su rukovodioci Srbije najavljivali posjete Kosovu. Od davanja dozvole za posjetu srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću vlast na Kosovu pokazuje da je spremna da popusti i da čini kompromise sa Srbijom, koje plaća država i narod Kosova. Ta dozvola je nezakonita, nelegitimna, štetna i opasna za budućnost", navodi se u saopštenju Samoopredjeljenja.

Ocjenjuje se da je posjeta Vučića gaženje teritorijalnog i institucionalnog integriteta Kosova i da je za nju odgovoran predsjednik Kosova Hašim Tači.

"Zato je danas Vučić mogao da posjeti Gazivode, mogao da podsjeti na riječi (nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana) Miloševića, da spominje veliku Srbiju i da se zakune da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova", navodi se u saopštenju.

Pokret Samoopredjeljenje je ocijenio da protesti u selu Banja u opštini Srbica nisu izazvani samo ogorčenjem prema Vučiću, već i zbog nesposobnosti institucija Kosova.