Imaju li Vučić i Tači "tajni plan": Razmjena je mazanje očiju, ide priznanje i autonomija?

"Iako će obje strane mrzjeti dogovor, bar bi njihovi lideri mogli da kažu da su sačuvali dragocjenu teritoriju"
9 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Hašim Tačireut, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Hašim Tačireut, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2018. 14:22h

Britanski "Ekonomist" navodi - moguće da je "pravi plan" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da, zauzvrat, sjever Kosova dobije autonomiju unutar te teritorije.

U tekstu pod nazivom "Lideri Kosova i Srbije razgovaraju o razmjeni teritorije" podsjeća se da je s završetkom rata u Jugoslaviji hiljade ljudi ostalo u zemljama, koje ne smatraju svojim, da su mnogi "mirotvorci" upozoravali da bi prekrajanje granica samo vodilo ka dodatnim sukobima, te da je posljedica da oko 120.000 Srba živi na Kosovu, pretežnom naseljenom Albancima, a 60.000 Albanaca u "Preševskoj dolini", području juga centralne Srbije.

Velika Britanija, inače, protivi se, kako nedavno saopštio ambasador te zemlje u Srbiji, bilo kakvoj promjeni granica u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije.

"Ekonomist" napominje da su pojedini lokalni lideri već dugo zainteresovani za razmjenu teritorije, ali da su EU i Amerika donedavno obeshrabrivale tu ideju.

Međutim, konstatuje list u tekstu objavljenom na svom portalu, situacija se promijenila.

"Kažu da Federika Mogerini želi da se sporazum o srpskom priznanju Kosova postigne do kraja njenog mandata visoke predstavnice EU za spoljnu politiku naredne godine, a razmjena teritorija mogla bi da bude jedan od načina", ističe "Ekonomist".

Navodi i da se, prema riječima savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, ni Amerika više ne protivi toj ideji.

"Srpski i kosovski zvaničnici takođe žele da ubrzaju stvari prije evropskih parlamentarnih izbora u maju naredne godine, jer bi mogla da ih dočeka Komisija, koja je više populistički nastrojena i koja je protiv proširenja", spekuliše dalje list.

Ojcenjuje i da su više od mjesec dana Tači i Vučić davali "dvosmislene izjave" o mogućem sporazumu.

"Očigledna razmjena je sjever Kosova, naseljen Srbima, za srpsku Preševsku dolinu, ali je lokalno stanovništvo podijeljeno po pitanju toga da li bi to trebalo, ili da li će se, desiti", tvrdi list.

Tvrdi i da mnogi analitičari vjeruju da Tači i Vučić zapravo nemaju namjeru da mijenjaju granice, već da se pripremaju za sporazum po obrascu koji bi podrazumijevao da sjever Kosova dobije autonomiju u okviru te teritorije, u zamjenu za to da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

"Iako će obje strane mrzjeti dogovor, bar bi njihovi lideri mogli da kažu da su sačuvali dragocjenu teritoriju", smatra list.

"Ekonomist" se, međutim, pita šta će se dogoditi s obližnjom Makedonijom, gdje četvrtinu stanovništva čine Albanci, ako se granice zaista prekroje na Kosovu.

"I šta sa Bosnom, gdje Milorad Dodik, lider lokalnih Srba koji želi nezavisnost od Bosne, kaže - namjerno se koristeći dvosmislenim jezikom, da bi Srbi u regionu trebalo da obilježe ono što je njihovo i ono što pripada njihovim susjedima?", pita se list.

Navodi i da je gradonačelnik Bujanovca Šaim Kamberi, komentarišući rizik od izbijanja sukoba, rekao da "nismo mi ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Mi smo kutija!"

"Ekonomist" navodi da je tekst objavljen u evropskom dijelu štampanog izdanja, pod naslovom "Pandorina kutija".

Bonus video: