Odloženo suđenje Paravinji

Paravinja je prvostepeno bio osuđen na 40 godina zatvora, ali je Vrhovni sud sredinom aprila ukinuo dio presude
52 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Paravinja, suđenje BiH, Foto: Sud BiH
Dragan Paravinja, suđenje BiH, Foto: Sud BiH
Ažurirano: 03.07.2014. 17:29h

Pred sudom u Šibeniku danas je prekinuto ponovljeno suđenje Draganu Paravinji za silovanje i teško ubistvo maloljetne Antinije Bilić jer je optuženi tražio izuzeće suda.

Kao razlog za takav zahtjev, Paravinja je naveo odluku suda o isključenju javnosti iz glavne rasprave zbog zaštite maloljetne žrtve. O njegovom zahtjevu treba da se izjasni Vrhovni sud, a odluka se očekuje za desetak dana, prenijeli su lokalni mediji.

Paravinja je prvostepeno bio osuđen na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva Antonije Bilić, kao i zbog pokušaja silovanja još jedne djevojke, ali je Vrhovni sud sredinom aprila ukinuo dio presude županijskog suda u Šibeniku.

Taj sud je doveo u pitanje kvalifikaciju teškog ubistva, jer smatra da nije dokazano da je Paravinja 17-godišnju Drnišanku pokušao da siluje prije nego što je ubio.

Slučaj Antonije Bilić potresao je Hrvatsku, ali i javnost u regionu.

Višemjesečna potraga za djevojkom, koja je posljednji put viđena 7. juna 2011. godine dok je stopirala na mostu preko rijeke Čikole kako ulazi u Paravinjin kamion, nije dala rezultate. To je bila najopsežnija potraga ikad u Hrvatskoj tokom koje je čak isušeno i jedno jezero.

U Paravinjinom kamionu pronađeni su tragovi krvi nestale djevojke. On je, najprije, istražiteljima u BiH (Republici Srpskoj), gdje je pobegao, priznao, a potom porekao da je ubio.

Posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni su krajem novembra 2012. na smetlištu kamionskog parkirališta na području Josipdola kod Ogulina.

Paravinja je i u BiH i u Srbiji osuđen zbog pokušaja silovanja i ubistva.

Bonus video: