Dodik: Prvo autonomija RS, pa samostalnost

"BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi", kazao je predsjednik RS
61 pregleda 41 komentar(a)
Milorad Dodik, Emir Kusturica, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Emir Kusturica, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2014. 17:43h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je, otvarajući Andrićgrad, da će srpski narod u BiH nastaviti boru za autonomiju, sa željom da dođe i do samostalnosti.

"Treba nam mir i mi ga želimo, želimo da budemo dio civilizovane Evrope, ali ne želimo da nam Evropa nameće bosansku državu i jezik. BiH je pokazala sve osim toga da je sposobna da preživi, ali o tome ćemo govoriti u neko drugo vrijeme", rekao je Dodik na svečanosti kojom RS obilježava i stogodišnjicu Sarajevskog atentata.

Srbi, kako je istakao, neće dozvoliti nikome da oskrnavi njihovu istoriju i slobodu, jer pucanj Gavrila Principa u austrougarskog prestolonasljednika nije bio pucanj u Evropu, već pucanj za slobodu, početak emancipacije i konačno oslobađanje od okupatora.

"Slobodarske ideje tog vremena su nas vukle kroz sve ovo vrijeme. Došli smo u 2014. u kojoj razni međunarodni okupatori pokušavaju da nam nametnu ono što nije uspjela Austrougarska...U čemu je razlika, zašto smo živjeli ovih sto godina? Mi to ne želimo, hoćemo našu slobodu i hoćemo u njoj da živimo", rekao je Dodik.

Andrićev institut, centralna građevina Andrićgrada, je, prema Dodikovim riječima, upravo mjesto sa koga će se pronijeti ime srpskog naroda i njegove borbe za slobodu, i na kojem će biti predstavljana nacionalna istorija i budućnost srpskog naroda.

"Svaki Srbin koji drži do sebe zna šta se ovdje dešava - ovdje je pozdrav slobodi i našem jedinstvu. Pozivamo sve da nam se pridruže u očuvanju mira na ovim prostorima i slobodi za sve", poručio je Dodik.

"Vidjeli smo da mnogi žele ne samo da eliminušu Srbe, već da i unište njihovu istoriju. Iz Sarajeva su istjerali Srbe, a onda su počeli da nam otimaju i istoriju. Bilo je logično da tamo odakle smo morali da se iselimo povučemo i svoju istoriju i donesemo je ovdje", rekao je Dodik.

Kako je istakao, srpska istorija je puna slobodarstva i stradanja za svoju slobodu i slobodu drugih, iako su drugi tokom 90-ih godina prošlog vijeka rekli da su Srbi razlog njihove neslobode.

"Danas je jasno da postoji nešto što ima ime i prezime, to je srpski narod, čije je ime Srbije, a prezime Republika Srpska", zaključio je Dodik.

Reditelj Emir Kusturica, koji je idejni tvorac projekta Andrićgrad, objasnio je da će taj kompleks biti lekcija kako se čuva identitet i kako se čitav jedan grad pretvara u kulturno dobro.

Kusturica je istakao da u Evropi nema gradova posvećenih nobelovcima, a potreba da Srbi naprave takav grad vjerovatno leži u tome što, kako je rekao, kolonizatori na ovim prostorima nisu ostavili kulturni trag.

Kako je objasnio, stara srpska riječ trg znači grad, a od rušenja Nemanjićke carevine Srbi su izgubili smisao za život na trgovima, što će Andrićgrad promijeniti.

Kusturica se zahvalio Vladi RS i Dodiku na pomoći koju su pružili ovom projektu, ali i Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci na prilozima koji su omogućili da se ovaj kompleks podigne.

Patrijarh Irinej je danas odlikovao Kusturicu i Dodika.

Bonus video: