Mičel razgovarao sa Vučićem i Tačijem: SAD se nadaju dugoročnom rješenju

Vučić je Mičelu rekao da smatra da će se veoma teško doći do dogovora Beograda i Prištine, ali da će nastaviti da ulaže maksimalne napore za postizanje trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu
53 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Hašim Tačireut, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Hašim Tačireut, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 14:48h

Pomoćnik državnog sekretara SAD Ves Mičel razgovarao je danas s predsjednicama Srbije i Kosova o dijalogu Beograda i Prištine.

Kancelarija predsjednika Srbije saopštila je da je u razgovoru američkog zvaničnika i predsjednika Aleksandra Vučića konstatovano da SAD pružaju punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i da se nadaju postizanju sveobuhvatnog i dugoročnog rješenja.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je na Tviteru naveo da je imao odličan razgovor s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i da je zahvalan na njegovoj podršci postizanju mirnog pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije.

Predsjednik Kosova je dodao da je dogovoreno da "koordinišu dalje korake".

Vučić je Mičelu rekao da smatra da će se veoma teško doći do dogovora Beograda i Prištine, ali da će nastaviti da ulaže maksimalne napore za postizanje trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao je prošle nedjelje da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije izmedju Srbije i Kosova, poslije čega je Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sredinom mjeseca je dvaput rekla da je protiv mijenjanja granica, ali je ove nedjelje istupila manje izričito po tom pitanju navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

Bonus video: