Šta se sve krije u "albanskoj Kolumbiji"?

Osim droge i oružja, zaplijenjene su i policijske uniforme, multifunkcionalni policijski prsluci, termalni dvogledi...
63 pregleda 8 komentar(a)
Lazarat, Albanija, Foto: Reuters
Lazarat, Albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2014. 12:28h

U albanskom mjestu Lazarat, koje nosi epitet "fabrike marihuane", u toku je višednevni obračun policije i narko-dilera.

Do sada je uništeno 133.419 stabala i izdanaka marihuane, preko 46 tona i 150.565 kg kanabisa.

Samo tokom jučerašnjeg dana policija je pretresom jedne kuće u selu Kordoc, u opštini Lazarat, otkrila tunel u kome je nađeno 26.480.000 leka (oko 20 hiljada eura).

Osim velike količine droge policija je tokom operacije u Lazaratu pronašla i znatnu količinu raznog oružja i bojeve municije.

"Tokom uništavanja droge na terenu policija je maksimalno oprezna pošto su zabilježeni slučajevi kada je eksploziv bio sakriven u drogu", navodi se u policijskom saopštenju, prenijeli su albanski mediji.

U kući u blizini Lazareta, kako se navodi, nađeno je osam paketa heroina, pet laboratorija od kojih su dvije za preradu i pakovanje marihuane i tri za preradu ulja hašiša, dva inkubatora sa 27 lampi za grijanje (za uzgoj rasada).

Pronađena je značajna količina municije i oružja: 236 pušaka i automata, osam pištolja, dvije snajperske puške, jedan protivavionski mitraljez, 15 mitraljeza, tri protivtenkovske granate, jedan minobacač i četiri zolje, dvije kolekcionarske puškel, kao i 12 lovačkih pušaka.

Takođe, zaplijenjena je i značajna količina municije: 100.993 metaka raznog kalibra, 237 kalupa tritola, 147 bombi i jednja kompletna kutija bombi, 44 zolje, 153 redenika za metke, preko 250 elektronskih upaljača.

Zaplijenjeno je, a naknadno će biti i pregledano 34 vozila sa oružjem i kanabisom u kabini, dva kombija i jedan automobil sa drogom, 30 registarskih tablica, osam presa za marihuanu, devet kalupa za presu, 18 makaza za sječnje kanabisa i dvije vakum mašine za pakovanje.

Zaplijenjeno je, kako se navodi, i više kompleta raznih dokumenata, policijske uniforme, maska, multifunkcionalni policijski prsluk, termalni dvogled i velika količina metaka.

Policija je saopštila da se akcija čišćenja terena od droge u Lazaratu i okolini nastavlja.

Bonus video: