Kazne za Makedonce koji ratuju u Siriji

Izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je kažnjavanje onih koji učestvuju u sukobima u drugim državama sa do pet godina zatvora
2 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2014. 13:16h

Ministarstvo za unutrašnje poslove Makedonije će preduzeti krivične mjere protiv svojih građana te države, koji učestvuju u ratu u Siriji, najavila je ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska, objavio je danas portal Tajm.

Izrazivši zabrinutost povodom objavljivanja snimka na kome mudžahedin, pripadnik ISIL-a spaljuje makedonski pasoš, Jankulovska je podsjetila da je prije aprilskih parlamentarih izbora vlada Makedonije izmijenila krivični zakon kojim su predviđene sankcije za državljane Makeodnije koji podstiču, organizuju učešće u sukobima i vojnim aktivnostima u drugim zemljama, ili su na bilo koji drugi način uključeni u takve aktivnosti. Te mjere će, upozorila je, biti sprovedene i u praksi.

Izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je kažnjavanje državljana Makedonije koji učestvuju u sukobima u drugim državama zatvorskom kaznom od jedne do pet godina zatvora.

Ove mjere su pokrenute pošto je otkriveno da postoji veliki broj makedonskih građana koji ratuju na strani ustanika u Siriji.

Tajm podsjeća da kosovski zakon za učešće u ratovima drugih država za svoje državljanje predviđa kaznu od tri do 15 godina, a albanska vlada je u martu ove godine u jednoj akciji uhapsila sedam osba, koje su osumnjičene da su organizovale regrutaciju mladih za rat u Siriji.

Bonus video: