Policija dobila meč protiv proizvođača kanabisa u Lazaretu

Trag kanabisa konfiskovanog u Grčkoj, Njemačkoj i Italiji često je vodio do Lazareta iz kojeg je poticala polovina ukupne količine marihuane proizvedene u Albaniji
0 komentar(a)
Lazaret, hapšenja zbog droge, Foto: Reuters
Lazaret, hapšenja zbog droge, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2014. 07:28h

Albanska policija proglasila je juče pobjedu nad proizvođačima droge koji su više od 15 godina upravljali gradom Lazaret na jugu zemlje kao sopstvenim posjedom, proizvodeći ogromne količine marihuane neometani od strane države, inače članice NATO, naveo je Rojters.

Policija se u oklopnim vozilima kretala kroz Lazaret, postavila svoje ljude na punktove i sakupljala oružje nakon pet dana koliko je trajalo osvajanje ovog mjesta gdje su nekoliko puta nailazili na otpor minobacačkom vatrom i protivtenkovskim granatama.

Mještani sada treba da se suoče sa situacijom da više nema kanabisa koji je za mnoge od njih predstavljao glavni izvor prihoda. Policija je prečešljala bašte i pojedine luksuzne trospratnice od klesanog kamena.

Gomile oduzete marihuane su gorjele, a dim je bio vidljiv iznad Lazareta.

„Kriminalni Lazaret u koji se ne može ući više ne postoji“, kazao je Rojtersu zamjenik šefa policije Sokol Bidža koji se prisjetio fudbalske utakmice koja je ranije ove godine organizovana između policije i mještana Lazareta. „Smijali su nam se u medijima jer smo u fudbalu izgubili od njih. Evo nas sad - mi smo dobili posljednju utakmicu.“

Ispostavilo se da je policijska akcija, koju je naredila socijalistička vlada koja je na vlast došla u septembru prošle godine, došla u pravom momentu da zadobije simpatije EU koja će krajem mjeseca odlučivati da li će dodijeliti Albaniji status kandidata za članstvo, nakon višegodišnjeg oklijevanja.

Trag kanabisa konfiskovanog u Grčkoj, Njemačkoj i Italiji često je vodio do Lazareta iz kojeg je poticala polovina ukupne količine marihuane proizvedene u Albaniji.

Za pet dana, policija je uništila više od 80.000 stabljika marihuane i oko 23 tone kanabisa. Zaplijenjeno je 11 komada teškog naoružanja, preko 7.000 metaka, eksploziv i 10 granata. Pretreseno je 130 kuća i uhapšeno 14 osoba. Policija je saopštila da je većina glavnih u narko-lancu pobjegla.

Načelnik Lazareta Dašo Aljiko kazao je da su se mještani žalili na „nepravedna hapšenja i nanošenja štete na kućama“.

Neki mještani su bili nezadovoljni zbog prisustva policije. „Kada će više otići?“, pitali su se mnogi.

Nekoliko ih je priznalo da je trgovina marihuanom trajala predugo, ali su zabrinuti čime će zamijeniti ovu djelatnost, bez obzira na vladine napore da promoviše proizvodnju odjeće i obuće. „Od čega će ljudi da žive?“, pitao je Aljiko. „To vi meni recite. To se ovdje svi pitaju.“

Bonus video: