"OPOZICIJA VODI PROPAGANDU PROTIV MEĐUNARODNIH SAVEZNIKA"

Tači: Građani da se na referendumu izjasne o sporazumu sa Srbijom

"Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači
5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.01.2019. 18:43h

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da bi građani Kosova trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susjednim državama i u izolaciji.

"Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa međunarodnim saveznicima da mir sa susjedima i integracija budu potreban izbor", napisao je Tači na Fejsbuk profilu.

On je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu "usamljeni glasovi civilnog društva" i koja podršku međunarodne zajednice smatra zlonamjernom.

"Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje", napisao je Tači.

On je istakao da su državni suverenitet i teritorijalni integritet Kosova garantovani Ustavom, a ne emocionalnim izjavama "onih koji nemaju ideju kako je dobijena sloboda i nezavisnost" Kosova.

Protivljenje opozicije sporazumu o podjeli ili korekciji granica u dijalogu sa Srbijom kosovski predsjednik vidi kao "beskurpuloznu propagandu protiv međunarodnih saveznika".

"Takva beskurpulozna propaganda opozicionih partija protiv naših međunarodnih saveznika uvijena u paniku o navodnom dovođenju upitanje državnog suvereniteta je sramna i opasna", napisao je Tači.

Opozicija je ranije danas predala zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.

Tači nema ni podršku dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu, odnosno korekciju granica.

Protiv podjele ili korekcije granica izjasnile su se Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska incijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.