Sobranje izabralo novu makedonsku vladu, premijer Gruevski

Nova vlada će imati 25 članova, 15 ministarstava i još deset ministara bez portfelja
262 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Nikola Gruevski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2014. 18:12h

Poslanici u makedonskom parlamentu danas su izabrali novu vladu, na čelu s Nikolom Gruevskim ispred vladajuće VMRO-DPMNE, čiji je jedini koalicioni partner albanska Demokratska unija za integraciju (DUI).

Za novu vladu je glasalo 77 poslanika, dok je protiv bilo šest.

Sjednici makedonskog Sobranja, koje ima ukupno 125 poslaničkih mjesta, nisu prisustvovali poslanici Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji su se poslije vanrednih parlamentarnih izbora 27. aprila izjasnili da neće priznati rezultate glasanja.

Nova makedonska vlada će imati 25 članova, 15 ministarstava i još deset ministara bez portfelja.

Novi ministar odbrane je Zoran Jolevski, ministarka unutrašnjih poslova je Gordana Jankuloska, kao i u mandatu prethodne vlade, novi ministar pravde je Adnan Jašari, ministar spoljnjih poslova je Nikola Poposki, ministar finansija Zoran Stavreski, ministar ekonomije je Bekim Neziri, dok je ministar poljoprivrede Mihail Cvetkov.

Na čelu ministarstva nauke i obrazovanja je Abdilaćim Ademi, na čelu ministarstva zdravlja je Nikola Todorov, novi ministar rada i socijalne politike je Dime Spasov, a ministar lokalne samouprave je Ljirim Šabani.

Ministarka kulture je Elizabeta Kančeska Milevska, koja je tu funkciju obavljala i u prethodnoj vladi, ministar informisanja je Ivo Ivanovski, ministar za saobraćaj i veze je Mile Janakieski i ministar životne sredine je Nurhan Izairi.

Za ministre bez portfelja izabrani su Vladimir Peševski, Fatmir Besimi, Musa Džaferi, Furkan čako, Nedžet Mustafa, Vele Samak, Bil Pavleski, Džeri Naumof, Visar Fida i Goran Mickovski.

Bonus video: