BiH: Najveća poslijeratna istraga za korupciju, uhapšeno više od 50 osoba

Među osobama lišenim slobode je oko 30 zvaničnika carinske službe i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i njen bivši direktor
1 komentar(a)
Kriminalac, hapšenje, Foto: Shutterstock
Kriminalac, hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2014. 12:06h

Više od 50 osoba uhapšeno je od jutros na području BiH u okviru akcije "Pandora", potvrđeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na više desetina lokacija, lišene su slobode 54 osobe. Među osobama lišenim slobode je i oko 30 carinika i zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Među uhapšenima su i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemal Čaušević, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH Zdravko Cvjetinović i Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

"Radi se o najvećoj poslijeratnoj akciji sa suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su u više gradova u Bosni i Hercegovini u toku aktivnosti po nalogu Državnog tužilaštva u okviru najveće poslijeratne istrage za kaznena djela korupcije.

"Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da Tužilaštvo nastavlja borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije "u kojoj nema i neće biti nedodirljivih osoba".

Cvjetinović uhapšen na graničnom prelazu

Cvjetinović je uhapšen sinoć na graničnom prelazu Gradiška.

Prema dobro obaviještenom izvoru, Cvjetinoviću je najvjerovatnije bilo dojavljeno da će biti uhapšen pa je pokušao da pobjegne, ali su ga pripadnici Sipe uhapsili na graničnom prelazu Gradiška.

Rano jutros, Sipa je pretresla Cvjetinovićevu sobu u Hotelu Talija u Banjaluci, gdje je bio smješten.

U Petrovcu je jutros uhapšen i bivši direktor UIO Kemal Čaušević, poslije čega je sproveden u Sarajevo. Navodno je i on pokušao da pobjegne.

Čaušević, Cvjetinović i ostali se terete da su organizovali zločinačku grupu unutar Uprave za indirektno oporezivanje koja je, između ostalog, štitila jednu grupu uvoznika tekstila na uštrb drugih osoba koje su se bavile tim poslovima.

Oni su povlašćenim uvoznicima, među kojima je najpoznatiji Anes Sadiković, omogućavali da bez plaćanja carina i ostalih dažbina uvoze robe.

Sadiković je, odranije je poznato, imao potpuni monopol na uvoz tekstila iz Turske i Kine u BiH. On je čak uspio da kineske robne marke lažno zaštiti kao sopstveno "intelektualno vlasništvo", poslije čega su Cvjetinović i Čaušević naređivali godinama carinskim ispostavama da štite Sadikovićevu robu, kao da je on njihov proizvođač.

Kada je Čaušević smijenjen sa pozicije direktora UIO, Cvjetinović je na graničnim prelazima Rača, Gradiška i Brod uspostavio mrežu svojih pomagača koji su radili za njegov račun i tako stvorio zločinačku organizaciju unutar UIO.

Oni su, osim poslova s tekstilom, uvezli nezakonito hiljade automobila i počinili brojne druge zloupotrebe.

Bonus video: