Njemačka: Optužnica protiv Perković za pomaganje u ubistvu

Perković je izručen 24. januara Njemačkoj, čime je završena višemjesečna pravno-politička afera koja je podijelila političku i pravnu scenu u Hrvatskoj
0 komentar(a)
Josip Perković, Foto: Reuters
Josip Perković, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2014. 14:55h

Njemačko tužilaštvo objavilo je danas da je protiv nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića (69) podiglo optužicu zbog pomaganja u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena, javili su hrvatski mediji.

Optužnica je podignuta 23. maja pred Vijećem za zaštitu države Višeg zemaljskog suda u Minhenu i to zbog "planiranja i pripreme" Đurekovićevog ubistva.

Josip Perković izručen je 24. januara ove godine Njemačkoj, čime je završena višemjesečna pravno-politička afera koja je podijelila političku i pravnu scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Njemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična djela počinjena poslije avgusta 2002. godine, što je onemogućilo izručenje Perkovića Njemačkoj.

Zbog toga su Hrvatskoj prijetile sankcije, a potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primjenuje bez spornog vremenskog ograničenja. To je omogućilo hapšenje Perkovića, a potom i Zdravka Mustača, koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi.

Obojica su u međuvremenu izručena Njemačkoj. Od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića i da su žrtve lažnog svjedočenja bivšeg Udbinog operativca Vinka Sindičića.

Sindičić je u nedavnom pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svjedok njemačkog pravosuđa lažno svjedočio u slučaju Đureković. U tom slučaju, u Njemačkoj je na doživotni zatvor osuđen Krunoslav Prates.

Bonus video: