Šešelj neće prihvatiti ograničenja: Hoće da se vrati u politički život Srbije

"Odluka o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja uopšte ne zavisi od njegovog izjašnjavanja povodom inicijative sudskog vijeća"
57 pregleda 116 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2014. 10:32h

Vojislav Šešelj je odgovorio Haškom tribunalu, povodom mogućnosti da se privremeno pusti na slobodu kazavši da namjerava da se vrati u politički život Srbije, ali da odbija da nosi "ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo".

Šešelj je najprije oštro protestovao zbog neodržavanja statusnih konferencija u njegovom predmetu nakon iznošenja završnih riječi, kao i zbog nedonošenja odluke o ukidanju pritvora, pa čak i nerazmatranja tog pitanja.

On jenaveo da "s gnušanjem odbacuje bilo kakve garancije izdajničke i prozapadne vlade u Beogradu".

Dalje se navodi da bi želeo da obavijesti Pretresno vijeće, da ukoliko ga privremeno pusti na slobodu, jedino ograničenje koje prihvata je "to da neće napuštati teritoriju Republike Srbije".

Dodaje se da nema namjeru da se periodično javlja policiji, "niti nositi ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo".

„Ako Šešelj bude pušten na slobodu, sigurno će držati javne skupove, davati intervjue novinama, gostovati na televizijama, slobodno se kretati po cijeloj Srbiji i kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud. Neće dozvoliti da mu ih bilo ko ograničava pod bilo kakvim izgovorom”, navodi se u saopštenju Komiteta za odbranu Šešelja.

Da Šešelj, lider srpskih radikala, neće pristati na uslovljavanja poput kućnog pritvora ili ograničavanje kretanja i političkog djelovanja, kazala je ranije njegova supruga Jadranka Šešelj.

"Odluka o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja uopšte ne zavisi od njegovog izjašnjavanja povodom inicijative sudskog vijeća da bude pušten na privremenu slobodu dok se čeka ishod suđenja", kazala je Jadranka Šešelj za "Blic".

Haški tribunal pozvao je optuženog Vojislava Šešelja i tužilaštvo da se izjasne o mogućnosti da bude privremeno oslobođen do izricanja presude. Sudije očekuju odgovor u roku od sedam dana pošto on dobije srpski prevod odluke.

Bonus video: