U "selu marihuane", albanska policija zaplijenila 10.000 stabljika kanabisa

Lazaret nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2014. 19:21h

Više stotina policajaca u blindiranim vozilima upalo je danas u mjesto Lazaret na jugu Albanije, pošto su prethodno tokom racije osumnjičeni za proizvodnju marihuane napali policiju granatama i vatrenom paljbom.

Kako je saopštila policija, u sukobima kod Lazareta, najvećeg centra za proizvodnju marihuane, nije bilo povrijeđenih. Lazaret se nalazi 230 kilometara južno od Tirane, i u njemu živi oko 5.000 ljudi.

Policija je uspjela da preuzme kontrolu nad tim mjestom poslije razmjene vatre s oko 30 naoružanih ljud, koji su poslije sukoba pobjegli ka obližnjoj planini i za kojima se traga, navela je policija.

Ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri pozvao je napadače da se predaju i polože oružje.

Policija je saopštila da je našla 10.000 stabljika kanabisa visine do jednog metra, 1.000 mladica spremnih za sađenje, vreće sa kanabisom i šest spremišta sa osuđenim kanabisom koje je vlasnik zapalio kako bi uništio dokaze.

“Odlučni smo da hodamo putem pravde i vladavine prava”, poručio je Tahiri novinarima u Tirani.

“Pozivam one u Lazaretu, koji su podigli oružje na policiju... da polože svoje oružje i dopuste policiji da obavlja svoj posao. U suprotnom, sila zakona će djelovati kao nikada ranije”.

Dašo Aiko, šef sela, pozvao je na primirje i poručio mještanima da ostanu u kućama i za problem okrivio nekoliko mještana.

“Neoprostivo je da dio zajednice baca ljagu na cijelu zajednicu”, kazao je za lokalnu televiziu.

Oko 500 policajaca opkolilo je sinoć to mjesto, u pokušaju da privede osumnjičene za proizvodnju marihuane.

Proteklih nedjelja albanske vlasti pokrenule su operaciju na nivou cijele zemlje u cilju iskorjenjivanje proizvodnje kanabisa na plantažama.

Bande koje vode te plantaže već dugo smatraju da su van domašaja zakona.

To albansko selo nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim "izvozom" narkotika u tržišnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP te balkanske zemlje, navodi američka agencija.

Kilogram kanabis sative-zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosječno oko 350 eura po kilogramu, mada se uz "dopunsku taksu", narko-švercerima prodaju po 500 eura za kilogram na licu mjesta. Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamce i kamione, švercuju tu drogu, najčešće morskim putem u Grčku i Italiji gdje ona dostiže cijenu od oko 800 eura za kilogram da bi se, u prosjeku, u zapadnim zemljama na malo prodavala za pet eura za gram - što je 5.000 eura za kilogram.

Galerija

Bonus video: