Verbić: Potvrđeno da Jovanović nema doktorat iz Londona

"Iskaz koji je Ministarstvo dalo prije nekoliko dana je praktično potvrđen", rekao je Verbić
56 pregleda 0 komentar(a)
Mića Jovanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mića Jovanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.06.2014. 16:56h

Srpski Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da podaci koje je Mića Jovanović iznio o svom doktoratu potvrđuju da on zapravo nema doktorat stečen u Londonu 1983. godine.

"Iskaz koji je Ministarstvo dalo prije nekoliko dana je praktično potvrđen", rekao je Verbić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo prosvete prikuplja podatke o drugom doktoratu bivšeg rektora Megatrenda i konsultuje pravnike koji treba da kažu da li tim pitanjem Ministarstvo treba da se bavi.

"Nismo sigurni da li postoji potreba za provjerom. Prikupljamo podatke o tom doktoratu i konsultujemo se sa pravnicima da li je to pitanje kojim treba da se bavi Ministarstvo", rekao je Verbić.

Jovanović: Ovo je napad na vrh države

Bivši rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović pokazao je javnosti naučni rad za koji je tvrdio da je njegov doktorat iz Londona, a za koji je Ministarstvo prosvjete saopštilo da ne postoji.

On je najavio da ipak ostaje pri svojoj ostavci.

On je iznio tvrdnju da su osporavanja doktorata ministra Nebojše Stefanovića, iz kojih su docnije proistekli i napadi na njega, za cilj zapravo imala "rušenje državnog vrha".

Upitan da prokomentariše zašto je odbio gostavanje u Utisku nedjelje na TV B92, Jovanović je rekao da mu je direktor te kuće Veran Matić tražio novac.

On je rekao da je Matić bio kod njega, pošto mu se on, kao prvi čovjek Megatrenda, žalio da se u emisiji "Utisak nedelje" na B92 stalno loše govori o njemu i tom univerzitetu.

Jovanović je pokazao svoj ukoričeni rad, tvrdeći da je odbranjen na Londonskoj školi ekonomije u okviru Britanskog savjeta za akademska naučna zvanja

"Očigledno nisam dovoljno platio", rekao je Jovanović i dodao da je kasnije dobio e-mail poruku od Matića u kojoj se navodi da on, kao direktor B92, ne može da utiče na uređivanje emisije "Utisak nedelje", jer je to nezavisna produkcija.

Bivši rektor Megatrenda rekao je da su mu novac za strateško partnerstvo tražili i dnevni listovi “Blic” i “Kurir”.

"Blic" mu je, kako tvrdi Jovanović, tražio 200.000 eura za godinu dana saradnje, da bi taj iznos kasnije smanjio na 12 miliona dinara, dok je "Kurir", prema njegovim riječima, za saradnju tražio pola miliona eura.

Imam dokaze, imam predugovore, rekao je Jovanović, upitan da li ima dokaze za to što govori.

"Sve sam platio, preko računa. Vidiljivo je da sam 1.200.000 dinara dao kao sponzorstvo na Sajmu knjiga, ali izgleda da nisam dovoljno platio. Poslije svega toga bilo je još gore. Nisu fer. Ne plašim se, obraz mi je čist. I to je jedan od razloga zbog kojih nisam bio. Razlog je i Olja Bećković, koja uživa da kinji nekoga”, kazao je Jovanović za "Pink".

Jovanović je gledaocima pokazao svoj ukoričeni rad, tvrdeći da je odbranjen na Londonskoj školi ekonomije (London school of economics) u okviru Britanskog savjeta za akademska naučna zvanja.

Prema riječima Jovanovića, istraživanje za doktorat sproveo je na 8.000 radnika. Doktorat je počeo da piše 1983. a rad je završen 1988. Pokazao je i dokument za koji je rekao da je potvrda iz 10. januara 1991. o odbrani doktorata.

"Ovaj doktorat nije iz moje lične kolekcije, kako neki kažu, preuzet je iz biblioteke Londonske škole ekonomije", kazao je Jovanović.

Odgovarajući na optužbe o navodnoj hiperprodukciji najviših akademskih zvanja na "Megatrendu", Jovanović je precizirao da je od osnivanja univerziteta na njemu doktoriralo 275 osoba, odnosno desetak godišnje

Na pitanje kako to da Londonska škola ekonomije nije pronašla podatke o njemu, Jovanović je odgovorio da ne zna kako je to moguće.

On je najavio da će ostati profesor na Univerzitetu Megatrend , "bar za neka uvodna predavanja".

"Ja sam osnivač i vlasnik Megatrenda, ali ne znam još koliko ću da budem", kazao je Jovanović i dodao da je blizu odluke o prodaji te visokoškolske ustanove.

Odgovarajući na optužbe o navodnoj hiperprodukciji najviših akademskih zvanja na "Megatrendu", Jovanović je precizirao da je od osnivanja univerziteta na njemu doktoriralo 275 osoba, odnosno desetak godišnje.

Podsjećajući da su napadi na njega počeli poslije pokušaja da se ministar Stefanović diskredituje osporavanjem autentičnosti doktorskog rada koji je odbranio pred "Megatrendom", Jovanović je rekao da je cijela afera isfabrikovana da bi se srušio državni vrh.

"Mi smo našim izvorima došli do podataka da je to inicirao bivši rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović", rekao je Jovanović.

"On je dao zadatak Miljani Radivojević da na 'Peščaniku' napravi analizu, a ona je našla još trojicu kolega i cilj je bio čisto političke prirode, a to je rušenje državnog vrha", kazao je Jovanović.

Do prepiske koja, kako tvrdi, potvrđuje tu hipotezu došla je grupa "Anonimus".

Ta neformalna hakerska grupa je danas, naime, u više medijskih redakcija dostavila dopis sa web-adresama na kojima je moguće pronaći navodnu prepisku između ljudi koji su umiješani u ovaj slučaj.

Precizirajući da je formirana četvoročlana komisija koju čine profesori "Megatrenda" sa ciljem da ispita sve navode u vezi sa doktoratom ministra Stefanovića, Jovanović je istakao da je doktorandima davao Stefanovićev rad kao uzor kako se pravi metodološki okvir naučnog istraživanja.

"Ima više od 60 svjedoka da je to bila brilijantna odbrana doktorskog rada", rekao je Jovanović.

Upitan o odnosima sa Socijalističkom partijom Srbije, Jovanović je rekao da je, povodom afere oko doktorata, od Ivice Dačića, predsjednika SPS, dobio SMS poruku, ali je dodao da je od njega više očekivao.

Jovanović je rekao i da je pomogao u pravljenju vlade Demokratske stranke i SPS, a da je, poslije toga, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić održao jedno predavanje na Megatrendu.

Kurir: Jovanović kao Đukanović, Blic podnio tužbu

Aleksandar Rodić, vlasnik "Kurira" je kazao da se Jovanović ponaša kao premijer Milo Đukanović "pokušavajući poput dotičnog da proglasite medijskom mafijom sve one koji ne slušaju vaš diktat".

Rodić je naveo da su Jovanovićevi argumenti jeftini i da je njegovo ponašanje, između ostalog, posljedica "navike da formirate Vladu Srbije".

Uredništvo i menadžment "Blica" podnijeli su privatnu krivičnu tužbu protiv Jovanovića zbog narušavanja poslovnog ugleda.

"Teško je precizno odgovoriti na govor rektora u ostavci jer nijednu rečenicu nije umeo da dovrši. Kaže da smo tražili 200.000 evra za jednogodišnje strateško partnerstvo, te da smo smanjili na 12 miliona dinara. To je smišljena laž dokazanog lažova kako bi sebe predstavio kao žrtvu. Činjenica je da se "Megatrend" godinama oglašavao u "Blicu" i da smo i pored toga objavljivali kritičke članke o tom univerzitetu. Uvek mu je bilo predočavano da nijedna suma za oglašavanje ne može da kupi redakcijsku i uredničku naklonost", naveli su iz "Blica".

Bonus video: