Negirao krivicu

Kapetan bivše JNA osuđen na sedam godina za granatiranje Zadra

Lazarević je uhapšen krajem oktobra na graničnom prelazu Rača između BiH i Srbije, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe
173 pregleda 0 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2014. 13:57h

Kapetan bivše JNA Aleksandar Lazarević danas je na županijskom sudu u Splitu, na ponovljenom suđenju, osuđen prvostepeno na sedam godina zatvora zbog granatiranja Zadra i okoline, javila je “Slobodna Dalmacija”.

Optužnica ga je teretila da je zajedno s još 20 oficira na čelu s Momčilom Perišićem odgovoran za taj ratni zločin, odnosno za granatiranje Zadra i okoline pri čemu je poginulo 30 osoba i nanijeta velika materijana šteta.

Perišićeva grupa, u kojoj je bio i Lazarević, još 1997. godine na sudu u Zadru je u odsustvu osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne.

Tada su Momčilo Perišić, Milić Potpara, Ilija Branković, Stojan Vučković, Nikola Germanac i Spasoje Čojić osuđeni na kazne zatvora od po 20 godina.

Po 15 godina dobili su Duško Gojković i Miroslav Bobić, a Senaid Grba, Mileta Rudić i Aleksandar Lazarević po 14 godina.

Petorica bivših oficira JNA osuđena su na po 13 godina, dvojica na po 12 i jedan na deset godina zatvora.

Lazarević je uhapšen krajem oktobra prošle godine na graničnom prelazu Rača između BiH i Srbije, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe.

Prihvaćen je njegov zahtjev za ponavljanje suđenja, koje je početkom aprila počelo pred županijskim sudom u Splitu. Lazarević se na početku suđenja izjasnio da nije kriv.