Trijumf Tačija, najavio nastavak integracija u EU i NATO, pohvale Ešton

Ešton je čestiala glasačima na Kosovu na odzivu i ocijenila da su izbori "korak naprijed u konsolidaciji kosovske demokratije"
15 komentar(a)
Hašim Tači, Kosovo izbori, Foto: Reuters
Hašim Tači, Kosovo izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2014. 17:16h

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija pobijedila je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima.

Na osnovu nešto više od 94 odsto prebrojanih glasova, kako navodi Centralna izborna komisija (CIK), bez kompletnih rezultata sa sjevera Kosova, DPK je osvojila 31,21 odsto glasova.

Tači je u obraćanju u sjedištu partije rekao da je Kosovo spremno da ponovo ostvari velike snove.

"Ići ćemo naprijed, razvijaćemo našu državu, pokazaćemo svijetu da je nezavisnost Kosova bila samo početak, a ne kraj. Uvijek ćemo se identifikovati onim što ćemo postići u budućnosti, a ne onim iz prošlosti", kazao je Tači.

On je najavio da će nastaviti dalje sa radom, sa novom misijom, kao i da će se snažnije raditi na učlanjenju u NATO i EU.

Demokratski savez (DSK) Ise Mustafe osvojio je 26,13 odsto glasova, a Samoopredeljenje 13,73 procenata.

Na četvrtom mjestu je Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja sa 9,65 odsto glasova, dok je Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasnjićija osvojila 5,36 odsto glasova.

Srpska lista, prema CIK-u, za sada, bez rezultata četiri opštine sa sjevera Kosova, dobila je 2,91 odsto.

CIK: Odziv 43,20 odsto

Odziv na parlamentarnim izborima na Kosovu u nedjelju iznosio je 43,20 odsto, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, a što se srpskih opština tiče, prema građanskoj listi „Srpska“ izlaznost je iznosila 32,84 odsto.

Kako je saopštila „Srpska“, u Gračanici je izašlo 41,43 odsto birača, u Raniligu 45,88, u Klokotu 51,74, Sstrpcu 48,74, Novom Brdu 35,26, Partešu 49,19, Kosovskoj Mitrovici 17,62, Zvečanu 23,24, Leposaviću 24,82 i Zubinom Potoku 36,14 odsto.

Najveća izlaznost zabilježena je u Glogovcu, gde je odziv iznosio 51,66 odsto, zatim slijedi Priština sa 51,13 i Srbica 51,02 odsto.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji prvi put su održani na cijeloj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Ešton čestitala glasačima na Kosovu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala je danas glasačima na Kosovu na odzivu na nedjeljnim prijevremenim parlamentarnim izborima i ocijenila da su izbori "korak naprijed u konsolidaciji kosovske demokratije".

Ešton je, kako se navodi u saopštenju, čestitala i Robertu Gvaltijeriju, šefu Posmatračke misije EU za kosovske izbore.

"Ojcena Posmatračke misije potvrđuje da su izbori održani regularno", navela je Ešton i zahvalila i OEBS-u na pomoći.

"Sada se radujemo brzom formiranju vlade koja će raditi na svim ključnim izazovima, uključujući ekonomske reforme, napore da se poboljša vladavina prava, kao i nastavi sprovođenje Briselskog sporazuma koji proističe iz dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom", navela je visoka predstavnica EU.

Ešton je dodala da EU ostaje potpuno privržena evropskim perspektivama Kosova i da će nastaviti da podržava napore kosovskih vlasti u tom pravcu.

Bonus video: