Kosovo: Eksplozija u termoelektrani u Obiliću, četvoro poginulih

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga će odlučiti da li zbog današnje eksplozije treba da budu odloženi izbori koji su zakazani za 8. jun
166 pregleda 12 komentar(a)
Termoelektrana, Foto: Shutterstock
Termoelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.06.2014. 14:49h

U Termoelektrani “Kosovo A” u Obiliću danas se dogodila snažna eksplozija plina, u kojoj su četiri radnika poginula a 13 ljudi je povrijeđeno, javili su lokalni mediji pozivajući se na policijske i bolničke izvore u Prištini.

Policija je potvrdila da su četiri radnika poginula i navodi da se očekuje još jedna eksplozija i da su preduzete sve mjere za evakuaciju, javio je "Koha ditore".

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je za RTK da je eksplodirala boca s gasom i pozvao sa lica mjesta da se ne stvara panika.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini potvrdili su da je odatle dovezeno 13 povrijeđenih, te da su oni van životne opasnosti. Kako je rečeno u Hitnoj pomoći, radi se uglavnom o opekotinama.

Edmond Nulješi, direktor za usluge u Energetskoj korporaciji Kosova, objasnio je da je do nesreće došlo u jedinici elektrolize, što je prouzrokovalo jaku eksploziju, piše izvještač Radio Slobodne Evrope iz Prištine.

Eksplozija je, prema pisanju medija, bila toliko jaka da se osjetila u Prištini.

"Opasnost još nije prošla ali je opasna zona izolovana. Svi specijalizovani timovi su spremni. Evakuisani su svi radnici zbog toga što opasnost još nije prošla. Ja sam sa radnicima, tu je i ministar Ismaili, svi smo ovdje kako bismo pomogli u spasavanju ljudi", rekao je Tači, koji je otkazao sve predizborne aktivnosti zbog eksplozije.

Snažna eksplozija nanijela je veliku štetu na stambenim objektima u Obiliću.

Jahjaga odlučuje o odlaganju izbora

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga će odlučiti da li će objaviti dan žalosti i da li treba da budu odloženi izbori koji su zakazani za 8. jun, zbog današnje eksplozije u Termoelektrani u Obiliću u kojoj su poginule četiri osobe, objavio je portal Kosovapres.

Ovo su izjavili premijer Kosova Hašim Tači i lider DSK Isa Mustafa poslije posete povrijeđenim radnicima, koji su smješteni u Kliničkom centru u Prištini.

Pošto je Tači rekao da će predsjednica odlučiti da li će datum za održavanje izbora biti pomjeren, Mustafa je rekao da se slaže sa donošenjem takve odluke ali da to ne zavisi samo od njihovog mišljenja.

Bonus video: