Orbanov avion se iz Beograda vratio u Budimpeštu kad je Gruevski rekao da će tražiti azil?

Na sajtovima koji prate letove aviona, široko su dostupni podaci o tom letu aviona kanadske proizvodnje, "Bombardier Global 6000" s registarskom oznakom Austrije "OE-LEM"
145 pregleda 2 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 04:03h

Privatni avion koji koristi i premijer Mađarske Viktor Orban, doletio je iz Budimpešte u Beograd i ubrzo se vratio kada je bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, bježeći od zatvorske kazne u svojoj zemlji, najavio da će tražiti azil u Mađarskoj, piše nezavisni mađarski sajt vijesti atlatszo.hu (Transparentnost).

Na sajtovima koji prate letove aviona, široko su dostupni podaci o tom letu aviona kanadske proizvodnje, "Bombardier Global 6000" s registarskom oznakom Austrije "OE-LEM".

Pošto je u ponedjeljak, 12. novembra, Gruevski objavio da je zatražio politički azil u Mađarskoj, piše sajt, taj "luksuzni privatni avion koji koristi mađarska vladajuća i poslovna elita", u utorak, 13. novembra, rano ujutro je iz Budimpešte doletio u Beograd i potom se vratio u Budimpeštu.

Sajt kao vlasnika aviona navodi bliskog Orbanovog prijatelja, biznismena Lerinca Mesaroša, drugog po bogatstvu u Mađarskoj, a prenosi i da Vlada "aludira" da na letove tim avionom premijera Orbana ide i drugi biznismen, Ištvan Garanči, jedan od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj i takodje fudbalski magnat, kao i Mesaroš.

Avion s oznakom "OE-LEM" je iz Beča, gdje je stacioniran, u Budimpeštu je doletio u utorak, 13. novembra, nešto prije 06.30, uzletio je u 08.00 i u Beograd sletio pola sata kasnije. Iz Beograda je uzletio popodne u 15.30 i u 16.00 sletio u Budimpeštu gdje je i ostao.

"Mađarski mediji se pitaju kako je Gruevskom dozvoljeno da uđe u zemlju bez važećeg pasoša - oduzele su mu ga makedonske vlasti", navodi sajt.

Pošto su mađarske vlasti izgradile ogradu na granici sa Srbijom, svako ko želi da traži azil, treba da čeka na graničnoj liniji, u takozvanoj tranzitnoj zoni.

Zato je Mađarski Helsinški komitet naveo da bi, po strogim pravilima koja je uvela Orbanova vlada, Gruevski morao zatražiti azil na granici i sačekati u toj tranzitnoj zoni.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Sijarto potvrdio je 14. novembra da je Mađarska dopustila Gruevskom da zahtjev za azil podnese u kancelariji Službe za imigraciju u Budimpešti. Sijarto je taj poseban tretman objasnio "razlozima bezbjednosti" i time što je Gruevski deset godina bio premijer Makedonije. Sijarto nije komentarisao kako je Gruevski mogao da uđe u Madjarsku bez pasoša, navodi sajt Atlatszo.

Međutim, samo dan kasnije, 15. novembra, zvaničnik kancelarije premijera Đerdjelji Guljaš je na konferenciji za novinare rekao nešto drugo: da Gruevski zahtjev za azil nije podnio ne u Mađarskoj, nego u mađarskoj diplomatskoj misiji u inostranstvu.

Guljaš je tvrdio i da "mađarska država ni na koji način nije učestvovala u odlasku Gruevskog iz Makedonije, i ni na koji način mu nije pomogla".

Ipak, zaključuje mađarski sajt, svega nekoliko sati kasnije, albanska policija je potvrdila da je Gruevski napustio Albaniju u automobilu Ambasade Mađarske u Tirani, s diplomatskom registracijom, dok je i Dojče vele ukazao da su mađarske diplomate pomogle bjekstvo Gruevskog od izdržavanja zatvorske kazne u Makedoniji zbog korupcije.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" u vrijeme dok je bio premijer, a predstoiji mu suđenje i zbog drugih djela.

Policija Albanije je tek u četvrtak, 15. novembra, potvrdiila da je Gruevski preko prelaza Han Hoti-Murićan, na granici sa Crnom Gorom, u nedjelju, 11. novembra otišao u Mađarsku kao putnik u automobilu Ambasade Mađarske u Tirani, s registracijom "CD1013A".

Albanska policija napominje da tog dana još nije bilo potjernice Makedonije ili Interpola za Gruevskim.

Makedonsko odjeljenje Interpola je tek u utorak, 13. novembra u 19.35 poslalo informaciju Interpolu Tirana da se Nikola Gruevski traži međunarodnom potjernicom, navodi se u albanskom saopštenju.

Uz to su albanski mediji preneli da je pregledom "TIMS sistema" ustanovljeno da Gruevski u Albaniju iz Makedonije nije ušao preko zvaničnog prelaza, što po skopskoj agenciji MIA, ostavlja mogućnost da je ušao preko nekog ilegalnog prelaza.

U petak, 16. novembra, podgorička štampa je objavila da je odbjegli bivši makedonski premijer otišao je u Mađarsku preko Crne Gore i Srbije, što je agenciji Beta potvrđeno u diplomatskim krugovima.

Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom prije no što je za njim raspisana potjernica, potvrđeno je Beti.

Po pisanju "Vijesti", Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 sati je iz Crne Gore prešao u Srbiju na graničnom prelazu Dobrakovo.

Kako su naveli, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju automobilom diplomatskih registarskih oznaka 55A05, s njim su bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskih pasoša Mađarske.

Na sajtu Ambasade Mađarske u Podgorici piše da je Zoltan zamjenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul.

Crnogorska policija je takođe saopštila da je 11. novembra Gruevski u Mađarsku otišao preko Crne Gore.

Danas, u subotu, premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju i demantovao da se dogovorio s njim i omogućio mu bjekstvo.

"Mađarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo", rekao je premijer Makedonije.

Takođe danas, bugarska novinska agencija Fokus je objavila da joj je neimenovani visoki predstavnik VMRO DPMNE čiji je Gruevski počasni predsjednik, rekao da je odbjegli bivši premijer Makedonije napustio Mađarsku.

Na sajtu Fokusa (focus-news.net) piše da su krajnje odredište Gruevskog Rusija i Turska.