Tačijev DPK ima najveću podršku građana Kosova

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je rekao da će podnijeti ostavku ako DSK ne bude pobjednik
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2014. 11:55h

Najnovije istraživanje javnog mnjenja jedne međunarodne agencije pokazuje da je Demokratska partija Kosova (DPK) na prvom mjestu po podršci koju ima među građanima Kosova, piše danas prištinski dnevnik “Tribuna”.

Istraživanje koje je obavljeno krajem maja pokazuje da DPK premijera Hašima Tačija ima podršku 31,2 odsto građana Kosova. Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova sa 25,5 odsto.

Na trećem mjestu je pokret Samoopredjeljenje sa 14,3 odsto, dok je na četvrtom mjestu Alijansa novo Kosovo sa devet odsto.

Iznenađenje je tek peto mjesto Alijanse za budućnost Kosova bivšeg premijera Ramuša Haradinaja sa osam odsto podrške.

Prema tom istraživanju, Incijativa za Kosovo biših visokih zvaničnika DPK Jakupa Krasnićija i Fatmira Ljimaja neće preći izborni prag od pet odsto, pošto ima podršku od svega 2,5 odsto građana.

Prema tom istraživanju, sve ostale političke partije dobiće ukupno 4,9 odsto, dok je 4,6 odsto građana još uvek neodlučno za koju će partiju glasati.

Mustafa će podnijeti ostavku ako DSK izgubi

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je rekao je da je ubijeđen da će njegova partija biti pobjednik izbora i najavio da će podnijeti ostavku ako DSK ne bude pobjednik.

"Otići ću sa položaja predsjednika partije ako ona izgubi izbore", rekao je Mustafa na prištinskoj televiziji RTV 21 i dodao da neće sklapati postizborne koalicije s vladajućom DPK premijera Tačija.

On je rekao da će onemogućiti djelovanje "ilegalne organizacije ŠIK" (obavještajne službe bliske DPK).

Najavio je da će o bezbjednosti građana brinuti legalna Kosovska obavještajna služba (AKI), a da ljudi neće morati da se plaše ilegalnih struktura.

"Mi ćemo ukloniti strah, jer imamo AKI i ona će na legalan i zakonit način raditi taj posao i angažovaćemo se maksimalno da ne bude tajnih službi", rekao je Mustafa.

On je rekao da će ukoliko pobijedi DSK on preuzeti mjesto premijera i da oko toga ne može biti riječi u pregovorima o mogućim koalicijama.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 8. juna.

Bonus video: