Tači: Protivim se etničkim granicama, ali nisam naivan

On ističe da se poglavlje konflikta sa Srbijom mora riješiti na trajan i održiv način, kao i da status kvo više nije održiv
88 pregleda 5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2018. 15:20h

Kosovski predsjednik Hašim Tači, odgovarajući na pitanje šta tačno znači "teritorijalna korekcija između Srbije i Kosova" i da li to podrazumijeva razmjenu teritorija ako ne podjelu, rekao je: "Protivim se etničkim granicama, ali nisam naivan."

Hašim Tači ističe da se poglavlje konflikta sa Srbijom mora riješiti na trajan i održiv način, kao i da status kvo više nije održiv.

"Znam da Srbiji odgovara da ne žuri sa neizbježnim priznanjem Kosova. Voleli bi da zadrže status kvo, ali više nije moguće da se to zadrži. Dakle, moramo da definišemo ovaj bilateralni odnos, da definišemo granicu između dvije republike i moramo da završimo sa Kosovom u Ujedinjenim nacijama", rekao je Tači u intervjuu za Juropijan Vestern Balkans (EVB).

"Zbog toga su naši zapadni partneri otvoreni prema kreativnim i naprednim rješenjima, kako bismo mogli da postignemo ovaj cilj", dodao je Tači.

Smatra da će SAD i Evropska unija prihvatiti sporazume koji su u skladu sa vrijednostima EU i međunarodnog prava, piše Tanjug.

Odgovarajući na konstataciju EVB da kosovska opozicija neće prihvatati ustupke nakon problema u ratifikaciji graničnog sporazuma sa Crnom Gorom, Tači kaže da mir nije lak i da "otpor ima veze sa akterima, ne sa procesom".

"Vjerujem da se pojedincima u kosovskoj opoziciji ne sviđa činjenica da ja predvodim proces, ali ustav Kosova i sopstvena savjest mi govore da se moramo ozbiljno uključiti u poboljšanje budućnosti za našu djecu. Status kvo nije recept za bezbjednost. To je recept za neizbježnu katastrofu. Opet, suočio sam se sa dijalogom u mnogo težim okolnostima života i smrti, kao u zamku u Rambujeu 1999. godine. Radili smo i u okviru Ahtisarijevog procesa, koji je doveo do koordinisane deklaracije nezavisnosti sa zapadnim saveznicima", rekao je Tači.

"Većina želi da se završi dijalog"

Vjeruje da će se svi akteri na kosovskoj političkoj sceni ujediniti da "zatvore bolno poglavlja i otvore novo", u kome će Kosovo postati član UN, EU i NATO-a.

"Možda nemamo univerzalni konsenzus, ali sam vidio ankete i većina ljudi Kosova želi da završi dijalog sa Srbijom i nastavi dalje. Na kraju krajeva, dijalog je takođe i o ekonomiji i poslovima. Ništa neće napredovati bez političke stabilnosti i dok smo privezani za Brisel", kazao je Tači.

On kaže da je spreman da razgovara o rješenjima sa svakim, kako bi garantovao "perspektivu Kosova kao člana evroatlantskih zemalja".

Prema njegovim riječima, "Kosovo ima puno problema sa Srbijom", počevši od rata, preko nestalih i ratne odštete, do svakodnevnih problema.

Tači ističe da su pojedini od ovih problema bili tema dijaloga u Briselu, ali da je sada došlo vrijeme za konačni i pravno obavezujući sporazum.

"Još daleko od konkretnih rješenja"

Međutim, ističe da proces nije toliko napredovao da bi se pričalo o konkretnim rješenjima.

"Činjenica ostaje da je narod, kako u Prištini kažu istočnog Kosova, odnosno južnih opština u Srbiji, Preševa, Bujanovca i Medveđe, izrazio želju da se pridruži Kosovu još na referendumu 1992. godine. Uključenjem ove teme u dijalog možda postignemo rješenje potencijalne tačke sukoba. Ali daleko smo od bilo kakvog sporazuma", rekao je i dodao da očekuje angažman Vašingtona, Brisela, Berlina, Pariza, svih zemalja Kvinte u tom procesu.

Kosovo je, kako kaže, odlučno da sprovede sporazume iz Brisela, a za odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) optužuje Beograd.

"Zastoji su dolazili od Beograda. Nekoliko puta smo mjesecima čekali da stručnjaci iz srpskih zajednica rade na statutu ZSO, koji se bazira na trenutnom ustavu Kosova, kao što je i dogovoreno u Briselu, bez ikakve dvosmislenosti i pokušaja da se stvori neka nova izvršna grana vlade", kaže Tači.

Ranije je predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio za RTK da bi epilog dijaloga trebalo da bude priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije i stolica u UN. Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli odbacio je mogućnost podjele Kosova, navodeći da to zabrinjava brojne građane.

Bonus video: