Linić: Premijer Milanović me smijenio kako bi zaštitio porodicu

Bivši ministar finansija održao je svoje obećanje da će nas blatiti. Stvarno mi je žao”, kazao je premijer
0 komentar(a)
Slavko Linić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Slavko Linić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 29.05.2014. 15:37h

Bivši hrvatski ministar finansija Slavko Linić optužio je danas premijera i lidera SDP Zorana Milanovića da ga je smijenio s ministarskog mjesta uz pomoć medijskih spletki, kako bi zaštitio "članove svoje porodice, prijatelje i određene krugove".

Na konferenciji za novinare u Rijeci, Linić je rekao da želi da kaže svoju istinu "koja je malo drugačija od istine premijera".

Milanović se kratko osvrnuo na optužbe Linića.

"Bivši ministar održao je svoje obećanje da će nas blatiti. Stvarno mi je žao”, kazao je premijer.

Kako navodi agencija Hina, time je višemjesečni sukob dvojice najmoćnijih SDP-ovih političara dostigao vrhunac.

Napetosti između Milanovića i Linića izbile su početkom godine oko slučaja Linićevog pomoćnika Branka Šegona, nastavile se ostavkom direktorke Poreske uprave Nade Čavlović Smiljanec, a doživjele kulminaciju Milanovićevom odlukom da smijeni Linića.

Linić je danas rekao da je "konačni obračun" premijera Milanovića sa njim počeo 29. januara kada je, kako je naveo, premijer od njega zatražio da smijeni svog pomoćnika Branka Šegona, a nakon što je to odbio, optužio ga je da je kriminalac i lopov.

Linić je smijenjen početkom maja, a kao razlog Milanović je naveo narušeno povjerenje i političku odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke firme Spačva.

U toj nagodbi je za namirenje poreskih dugova, na osnovu Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procjeni Poreske uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

Kao drugi razlog za smjenjivanje Linića, Milanović je naveo njegovo ponašanje u "aferi Šegon", a zamjerio mu je i što se o slučaju Spačva oglasio preko interneta prije nego što je odgovorio na službeni dopis.

Linić je tada rekao da je sve radio po zakonu i da će o svojim odnosima s Milanovićem govoriti nakon izbora za EU parlament, koji su završeni u nedjelju 25. maja.

Odluka da smijeni jednog od najuticajnijih stranačkih kolega s mjesta ministra finansija izazvala je otvorene kritike dijela riječke frakcije vladajuće stranke, kojoj Linić pripada.

Bonus video: