MMF će pomoći BIH poslije poplava, uskoro "obračun" sa minama iz rata

Federalni premijer je u razgovoru s predstavnikom MMF-a ukazao da veliki broj porodica nikada neće moći da se vrate u kuće u kojima su živjele prije poplava i pojave klizišta
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 16:19h

Međunarodni monetarni fond (MMF) pomoćiće Bosni i Hercegovini (BiH) u saniranju posljedica poplava, izjavio je danas šef Misije MMF-a za BiH Ron van Ruden.

Van Ruden je u razgovoru s premijerom Federacije BiH, Nerminom Nikšićem, i s federalnim ministarom finansija, Antom Krajinom, razgovarao o posljedicama poplava u BIH i nastavljanju stend-baj aranžmana za šta je uslov donošenje Zakona o akcizama na duvanske proizvode BiH, saopštila je Vlada FBiH.

Šef Misije MMF-a izrazio je saučešće zbog ljudskih žrtava, te zabrinutost jer su ljudi ostali bez domova.

Federalni premijer je u razgovoru s predstavnikom MMF-a ukazao da veliki broj porodica nikada neće moći da se vrate u kuće u kojima su živjele prije poplava i pojave klizišta.

Većina je iz sela gdje su izgubili i kuće, i čitava poljoprivredna gazdinstva, rekao je Nikšić i dodao da je ogromna šteta i u privredi BiH.

Stižu stručnjaci za razminiranje

Američki stručnjaci dolaze danas u BiH da bi pomogli Centru za uklanjanje mina u novonastaloj situaciji u kojoj su poplave i klizišta pomjerili minska polja.

Tročlani tim, koji šalje Biro za političko-vojne poslove američkog Stejt departmenta, dolazi u pomoć Centru i osiguraće ekspertize u specifičnim slučajevima uklanjanja mina iz klizišta i procjeni situacije, potvrđeno je iz američke ambasade u Sarajevu agenciji Fena.

Tabla koja upozorava na minska polja u selu Prud (foto: Reuters)

Inače, stručnjaci za mine Hrvatske, Srbije i BiH djelovaće zajednički na neutralisanju neeksplodiranih ubojnih sredstava koja su pokrenuta iz minskih polja usled poplava.

To je dogovoreno na sastanku regionalnog tima za mine, sastavljenog od stručnjaka iz tri zemlje, koji su u petak razgovarali o potencijalnim opasnostima od pomeranja minskih polja posle poplava koje su pogodile region.

Regionalni ekspertski tim čine predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH, Centra za razminiranje Republike Srbije i Hrvatskog centra za razminiranje.

Strahuje se da su brojne mine, posebno duž rijeke Bosne, iz ugroženih područja dospjele do Save, a postoji mogućnost čak da će stići i do Dunava.

Proteklih dana u BiH je već zabilježeno pomjeranje minskih polja usled poplava i klizišta, van obilježenih terena, dok su na mnogim takvim poljima bujice odnijele znakove upozorenja.

Zabilježeni su i slučajevi da su mine nošene bujicom eksplodirale, kao što se desilo na području distrikta Brčko, dok je u Prijedoru, poslije povlačenja vode, u dvorištu porodične kuće pronađen frižider pun bombi.

Za obnovu pruga u BIH više od pet miliona eura

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su danas procijenile da šteta na prugama od poplava i klizišta iznosi 4,2 miliona eura i da će za popravke biti potrebno znatno više novca.

Predsjednik Uprave i generalni direktor Željeznica Federacije BiH Nijaz Puzić kazao je u Sarajevu da je zbog elementarne nepogode nastalo više od 50 kriznih tačaka koje su stvarale zastoj u željezničkom saobraćaju.

Puzić je kazao da je potom omogućeno povezivanje kompletne pruge od Doboja do Čapljine, uz pružne pravce na relaciji Tuzla-Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići i Tuzla-Doboj.

On je naveo da dalje povezivanje Željeznica BiH s Banjalukom, te i Hrvatskom i Srbijom, zavisi od dinamike radova koje budu izvodile Željeznice Republike Srpske, Hrvatske željeznice i Željeznice Srbije.

"Sanacija šteta od poplava zahtijevaće višse od pet miliona eura posebno uzimajući u obzir brojna klizišta i oštećenja željezničke infrastrukture", dodao je Puzić.

Uz to, stradalo je i mnogo drugih željezničkih objekata, a treba pomoći i željezničarima od kojih su neki izgubili svu imovinu.

Krađa tegova elektro-mreže, kablova i drugog materijala je i u redovnim, a naročito u vanrednim okolnostima - kao odvih dana na pruzi u Zenici, direktan napad na sigurnost saobraćaja i na živote zaposlenih i putnika, saopštile su Željeznice BiH. To preduzeće zato traži od državne vlasti da nađe i kazni kradljivce.

Galerija

Bonus video: