I dalje teška situacija u RS, nove poplave u BiH

U Doboju, Bijeljini i Šamcu još se sanira situacija nakon poplava, a u Šekovićima je problem veći broj klizišta
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2014. 17:14h

Nakon poplava u Republici Srpskoj, teška situacija je i dalje u Bijeljini, Šamcu, Šekovićima i Doboju koji je najviše stradao, ocijenio je danas vršilac dužnosti direktora Uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

On je u izjavi novinarima u Banjaluci rekao da smatra da se uskoro prelazi u drugu fazu koja dolazi i koja je mnogo teža od prethodne.

"Ta druga faza je mnogo lakša kada je riječ o životima ljudi, ali mnogo teža u organizaciji sistema i zato mislim da trebamo sve subjekte staviti u funkciju kako bi prevazišli ovaj problem", rekao je Elez.

U Doboju, Bijeljini i Šamcu još se sanira situacija nakon poplava, a u Šekovićima je problem veći broj klizišta koja ugrožavaju oko deset stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 osoba.

Po podacima Civilne zaštite RS u opštini Šamac i dalje su poplavljeni djelovi grada, a stanovništvo je evakuisano.

U Bijeljini je stanje na Dašničkom nasipu stabilno i nastavlja se dalje praćenje situacije. U toku je evakuacija preostale stoke u poplavljenom području uz rijeku Savu, kao i prikupljanje uginule stoke.

U Doboju klizište u naselju Cerovica ugrožava stambeni objekat i pomoćne objekte, prenosi Fena.

U BiH su do sada registrovane 23 žrtve posljednjih poplava.

Kiša u BiH uzrokovala nove poplave

Kiša koja je u subotu padala na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine uzrokovala je nove poplave, pri čemu su poplavljena naselja Orahovica i Donja Orahovica kod Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.

U samo 15 minuta ova dva naselja je poplavila Moranjacka rijeka, koja na to područje dolazi iz pravca grada Srebrenika kao pritoka rijeke Spreče.

Mještani Orahovice navode da je, kako navodi sarajevski list, brdski dio pogodio prolom oblaka i da se sva voda slila prema ravnicarskom dijelu naselja.

Za samo 15 minuta voda je potopila prve spratove domaćinstava, a nivo vode je iznosio i do 120 cm, javlja BHlive.info.

Taj dio Gračanice bio je potopljen 15. i 16. maja ove godine izlivanjem rijeke Spreče.

Štete današnjom poplavom za stanovnike ovog kraja su još veće i nenadoknadive, jer većina stanovništva živi od poljoprivrede.

Galerija

Bonus video: