Hrvatska sjutra bira svoje poslanike za Evropski parlament

U izbornoj trci za prestižno mjesto u važnoj evropskoj instituciji je ukupno 275 hrvatskih kandidata
58 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska i EU, Foto: Shutterstock
Hrvatska i EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2014. 14:08h

Hrvatska sjutra bira svojih 11 poslanika u Evropskom parlamentu, ovoga puta zajedno sa drugim držvama Evropske unije čija je članica od 1. jula prošle godine.

U izbornoj trci za prestižno mjesto u važnoj evropskoj instituciji je ukupno 275 hrvatskih kandidata, među kojima su bivša premijerka, bivši i sadašnji poslanici Sabora, aktuelni europarlamentarci, ugledni ljekari, preduzetnici, nezaposleni i penzioneri.

Politički vrh najmlađe članice Unije ukazuje na važnost izlaska na euroizbore u svijetlu činjenice da "nije nevažno" ko će donositi zakone po kojima će se živjeti.

Oko 3,8 miliona registrovanih birača u Hrvatskoj i inostranstvu ove godine bira predstavnika manje nego prošle godine, s obzirom da se ukupan broj zastupnika u novom petogodišnjem sazivu EP smanjio sa 766 na 751.

Za naklonost birača bori se 25 hrvatskih lista, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicionih. U koalicijama na izbore izlaze i dvije najjače stranke: Hrvatska demokratska zajednica HDZ i Socijaldemokratska partija SDP.

Svoje pravo birači će moći da ostvare na 6.337 biračkih mjesta, 79 ih je u inostranstvu, a 6.258 u Hrvatskoj. U inostranstvu će moći da se glasa u 49 država.

Europoslanike Hrvatska bira sistemom preferencijalnog glasanja: građani, osim određene liste, mogu da zaokruže i određenog kandidata s liste za koju glasaju. Čitava zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet odsto.

Izborna kampanja za Evropski parlament je, za hrvatske prilike, trajala dugo, čak 47 dana, no za široku javnosti ostala je gotovo "nevidljiva", ocijenila je agencija Hina. Dodatno je u drugi plan gurnula katastrofalna poplava, koja je prije nedjelju dana pogodila istok Hrvatske i ugrozila oko 30.000 ljudi.

Šef države Ivo Josipović pozvao je građane da izađu na euroizbore i poručio da izlaskom na birališta potvrđuju da država zna i želi da brine o zajedničkim interesima Evropske unije, ali i interesima Hrvatske.

Bonus video: