Situacija stabilna

Srbija: Sava i Dunav ne rastu, ali nema mjesta za opuštanje

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava
91 pregleda 3 komentar(a)
Srbija, poplave, Foto: Reuters
Srbija, poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2014. 07:16h

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije, Sava je kod Sremske Mitrovice i Šapca još uvijek izvan granice vanredne odbrane od poplava, dok je nivo redovne odbrane od poplava Sava prevazišla u Beogradu.

Dunav je iznad redovne odbrane od poplava u Novom Sadu, Zemunu, Pančevu, Smederevu i Banatskoj Palanci. I Tisa je izvan nivoa redovne odbrane od poplava, i to u Titelu.

I dok je Dunav u stagnaciji, Sava opada u svim mjestima, osim u Beogradu, u kojem se ovog vikenda očekuje vrh poplavnog talasa.

Iako se situacija u svim ugroženim područjima stabilizuje, nema mjesta za opuštanje, upozorava načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tvrdi da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

"Očekujemo da ćemo u naredna dva dana imati proglašenje zaštite od vanrednih poplava, ali to su u pitanju centimetri, daleko ispod vrha bedema koji smo napravili", poručio je Mali.

U Obrenovcu život se polako normalizuje. Vraćaju se građani koji to mogu, a vojska, Žandarmerija i veterinarske ekipe pomažu im u otklanjanju posljedica poplava.

Vlasnici lokala pozvani su da obiđu i očiste svoje radnje u Obrenovcu.

Sa naraslom i nepredvidivom Savom mještani Šapca, ali i volonteri borili su se osam dana. General Ljubiša Diković saopštio je juče da je "Sava kod Šapca pobijeđena". Oprez je, međutim, još uvek na snazi zbog visokog vodostaja.

Sava i njene pritoke i dalje brinu mještane pojedinih sremskih sela. Iz nekih se voda još nije povukla, a iz drugih su ljudi iseljeni preventivno.

Povratka evakuisanih u sela Jamena, Višnjićevo i Morović neće biti još nekoliko dana, dok opasnost od poplavnog talasa potpuno ne prođe.