Srbija: Do sada 33 preminula, utopilo se 13 osoba

Srbija bi do septembra, na ime pomoći poplavljenim područjima, mogla da računa na cifru od bar pola milijarde eura
62 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 16:32h

Na područjima pogođenim poplavama u Srbiji do sada su pronađena 33 preminula, od čega je od posljedica utapanja njih najviše 13, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na sjednici državnog štaba za vanredne situacije, Stefanović je rekao da se vrše obdukcije tijela svih preminulih, da će biti poznat uzrok smrti svake od tih osoba i ponovio da je o utapanja stradalo najviše 13 ljudi.

Ukinuta vanredna situacija

Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji zemlje.

Prethodno je Republički štab za vanredne situacije predložio da Vlada ukine vanrednu situaciju u zemlji. Na sjednici Štaba, ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da postoje uslovi da se vanredna situacija ukine, ali da će ona ostati na snazi u dva grada i 17 opština gde je situacija takva da, kako je rekao, ne može potpuno da se ukine.

Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u opštinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Vrh poplavnog talasa u Beogradu u narednih 48 sati

Predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da se vrh talasa Dunava u gradu očekuje u narednih 48 sati, ali da ne bi trebalo da ugrozi nasipe postavljene duž obale u Zemunu.

"Sava je tokom noći bila u blagoj stagnaciji i zabilježen je porast njenog vodostaja od samo nekoliko centimetara, što nije dramatično", kazao je Nikodijevich za Televiziju Pink.

On je dodao da je za stanovnike Umke i Bariča prestala opasnost i pozvao građane da se "što pre vrate u svoje domove".

"U Obrenovcu je uklonjen veliki dio uginule stoke i u ovom trenutku je dozvoljen povratak svim radno sposobnim muškarcima, struja dolazi u određene djelove, a joss nekoliko dana će se obavljati radovi na vodovodu", naveo je Nikodijević.

Prema njegovim riječima, Beograd ima oko 1.000 registrovanih klizišta u čiju sanaciju "gotovo deceniju nije ništa ulagano", prenosi Beta.

"Očekuje se da će se poslije obilnih padavina dio tih klizišta pokrenuti i zato je u okviru Štaba za vanredne situacije formirana posebna grupa koja će se baviti popisom svih klizišta i procjenom rizika, brojem objekata i ljudi koji su ugroženi", dodao je on

Marić: Trenutno stabilno, još četiri dana pripravnosti

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je trenutno stanje u zemlji stabilno, ali da Srbiju očekuje još četiri dana potpune pripravnosti.

"Trenutno je stanje stabilno. Oko ponoći došlo je do manjeg probijanja nasipa u Kostolcu, ali je to vrlo brzo sanirano. Na svim ostalim tačkama, voda stagnira ili je u manjem opadanju", kazao je za agenciju Beta Marić.

Prema njegovim riječima, Srbiju "očekuje još četiri dana potpune mobilnosti i pripravnosti", iako u ovom trenutku nema kritičnih tačaka, prenosi Beta.

Do jeseni najmanje pola milijarde eura od SB i EU

Srbija bi u narednih mjesec dana od Svjetske banke, Evropske unije i novca koji je država prikupila i izdvojila iz budžeta za saniranje štete od poplava mogla da računa na najmanje 240 miliona eura, dok bi do septembra ta cifra mogla da naraste na bar pola milijarde.

Za sanaciju štete od poplava, Srbija može odmah da povuče 100 miliona dolara (73 miliona eura) od Svjetske banke, njihovu donaciju do 150.000 dolara (110.000 eura), 30 miliona eura od EU, kao i 9,3 miliona koje je do danas prikupila država, plus najavljenih 17 miliona eura iz budžeta.

U julu će, prema najavama, Srbija moći da se povuče i oko 100 miliona eura iz evropskog Fonda solidarnosti, dok u septembru može da se računa na oko 200 miliona eura kredita Svjetske banke (146,5 miliona eura) i oko 25 miliona iz prethodnog ciklusa pretpristupnih IPA fondova koje nije utrošila.

Pomoć je najavila i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali nije precizirala koliki će biti iznosi i kamate.

Od SMS poruka prikupljeno 145 miliona dinara

Korisnici mobilnih mreža u Srbiji do danas u 14.00 slanjem poruke na broj 1003 uplatili su 145 miliona dinara (više od 1.250.000 eura) za pomoć stanovništvu poplavljenih područja.

Po podacima kompanija mobilne telefonije, građani su poslali 1,45 miliona SMS poruka čija je pojedinačna cijena 100 dinara, a tako prikupljen novac je usmjeren na poseban račun vlade Srbije za pomoć stradalima od poplava.

Preko Pejpal-a uplaćeno 365.000 eura pomoći

Preko Pejpal (PayPal) naloga do danas je uplaćeno 365.000 eura pomoći za ugrožene u poplavama, objavilo je ministarstvo finansija Srbije.

Humanitarnu pomoć preko PayPal servisa moguće je uplatiti na adresi http://floodrelief.gov.rs.

Galerija

Bonus video: