Opasnost od zaraza, broj stradalih bi mogao rasti jer ima stotine nestalih

Beograd se juče pripremao za novi poplavni talas od rijeke Save, koji se očekuje danas
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 07:18h

Situacija na poplavljenim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini se polako stabilizuje, ali se povećava rizik od izbijanja zaraza, naročito zbog naglog porasta temperature u regionu. Broj žrtava je dostigao 50 u regionu, i mogao bi dodatno rasti budući da se u Srbiji stotine osoba vode kao nestale. Zvanični broj žrtava u Srbiji je 27, u Bosni 21 i Hrvatskoj dvije.

Beograd se juče pripremao za novi poplavni talas od rijeke Save, koji se očekuje danas.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i zdravlja Srbije juče su apelovala da se hitno dostave dodatne količine dezinfekcionih sredstava. Potrebne su i veće količine hlora, negašenog kreča i zaštitne opreme.

Sa temperaturom koja je premašila 30 stepeni, u najteže pogođenom Obrenovcu juče je počela asanacija terena. U vazduhu se osjećao smrad truleži. „Smrad je užasan“, kazao je za Rojters hemijski tehničar Branislav Ćirović, koji se dobrovoljno prijavio da učestvuje u čišćenju. „Danas smo nosili maske - kako se voda povlači sve je gore“.

Maglaj, Foto: Reuters

Vidljivi su prizori uginulih životinja, hrane i otpada koji trule na vrućini dok je zemlja postala toksična mješavina hemikalija, goriva i otpadnih voda koje su iscurile iz industrijskih firmi, kanalizacije, benzinskih pumpi i cisterni.

Obrenovac je i juče bio zatvoren grad, a ulazak u grad je bio moguć samo uz dozvolu policije.

„Prvo ćemo ukloniti uginule životinje a onda ćemo ulaziti u jednu po jednu kuću kako bismo vidjeli što se može spasiti“, kazao je za Rojters Predrag Marić, načelnik srpskog Sektora za vanredne situacije. Srpske vlasti su juče ponovo apelovale na građane da ne koriste hranu i usjeve iz pogođenih oblasti.

U posjeti BiH, evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva, upozorila je na rizik po zdravlje.

„Najveći problem danas je veliki broj uginulih životinja u vodi i zagađenost vode za piće, što predstavlja veoma ozbiljan rizik za stanovništvo u ovim oblastima“, kazala je Georgijeva. Ona je takođe ukazala na veliku opasnost od mina, zaostalih iz rata, koje su u poplavama pomjerene sa označenih lokacija.

Valjevo, Foto: Reuters

Bosna nema specijalizovana sredstva da bezbjedno uništi hiljade domaćih životinja koje su se udavile u poplavi i zatražila je pomoć od Srbije i Hrvatske.

Vlada Hrvatske odlučila je juče da uputi po 100.000 eura humanitarne pomoći za stradale u Srbiji i BiH. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je na sjednici Vlade da se novac šalje iz fonda za krizne situacije u inostranstvu.

"U ovim teškim trenucima pomažemo našem susjedstvu BiH i Srbiji", dodala je ministarka.

Crveni krst Hrvatske sakupio je 102.000 eura za Srbiju i 145.000 eura za BiH.

Kasno u srijedu, srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve one koji su pronašli osobe koje su prethodno prijavili kao nestale da o tome obavijeste policiju. Ministarstvo je u saopštenju navelo da je prijavljen nestanak 798 osoba, od kojih je 215 nađeno, što je pojačalo spekulacije da bi broj žrtava mogao biti mnogo veći. „Ispostavilo se da su mnogi kod prijatelja ili rođaka“, kazao je Marić. „Provjeravamo svaku prijavu o nestanku osobe“.

I Srbija i BiH su zatražile inostranu pomoć, a prema nekim procjenama šteta u obje zemlje iznosi po milijardu eura.

Broj žrtava dostigao 50 u regionu, ali bi mogao rasti jer ima stotine nestalih

Galerija

Bonus video: