Rasmusen: Makedonija ulazi u NATO čim riješi spor oko imena

"Odluka u vezi vaše države je donijeta još 2008 godine na samitu u Bukureštu i čim se riješi spor oko imena naša vrata su vam otvorena", rekao je Rasmusen
6 komentar(a)
Rasmusen i Gruevski, Foto: Beta/AP
Rasmusen i Gruevski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2014. 17:43h

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao je danas da će Makedonija postati punopravna članica Alijanse čim se nađe rješenje za spor oko imena sa Grčkom.

"Cijenimo vaš doprinos i posvećenost kao države, vaše učešće u mirovni misijama. Odluka za članstvo u NATO traži reforme, teške odluke i hrabro vođstvo", naglasio je Rasmusen u Skoplju.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, premijer Nikola Gruevski je rekao da je obavijestio Rasmusena da je za Makedoniju prioritet i da postane član i da učestvuje u misijama NATO.

Gruevski je rekao da će ova vlada učiniti maksimalne napore i da se pri tome nada da će i druga strana, odnosno Grčka, isto tako da učini maksimalne napore.

Na molbu da prokomentariše presudu Međunarodnog suda pravde u sporu oko imena, Rasmusen je rekao da se Haška presuda odnosi na bilateralne odnose Skoplja i Atine i da nije primjenljiva za NATO.

"Odluka u vezi vaše države je donijeta još 2008 godine na samitu u Bukureštu i čim se riješi spor oko imena naša vrata su vam otvorena", rekao je Rasmusen.

Bonus video: