Birokratija usporava dostavu pomoći za poplavljena područja u BiH

"Sve su to napravili tako kao da je riječ o robi za carinjenje, a ne pomoći“
2 komentar(a)
Bosna poplave Žepča, Foto: Reuters
Bosna poplave Žepča, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2014. 12:44h

Iako iz carinske administracije u Bosni i Hercegovini tvrde da su ubrzali procedure, nastavljaju se problemi s dostavom humanitarne pomoći preko granica te države, jer troma i spora birokratija otežava humanu misiju ljudi iz cijele Evrope.

Saša Dimić, špediter i vlasnik kamiona iz Slovenije, rekao je za Al Džaziru da su jednog vozača njegove kompanije nakon 12 sati čekanja na graničnom prelazu Gradiška uputili na 300 kilometara udaljeni Zvornik. Vozi sanitetski materijal, hranu i vodu.

"Sve su to napravili tako kao da je riječ o robi za carinjenje, a ne pomoći“, potvrdio je Dimić u telefonskom razgovoru.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima da njegov kabinet čini sve da bi olakšao dopremanje humanitarne pomoći. Vijeće ministara donijelo je odluku o pojednostavljenju ulaska humanitarne pomoći u BiH.

Priznao je da ima velikih problema na graničnim prelazima, te tvrdi da je "evidentiran veliki broj onih koji bez ikakvih papira pokušavaju da uđu u BiH s određenom robom".

Na konkretan upit novinara Al Džazire o problemima koje imaju slovenački donatori, odgovorio je da je to pitanje postavljeno pogrešnoj osobi te prebacio odgovornost na Graničnu policiju BiH.

Rekao je da sprovođenje odluke o olakšavanju procedure ulaska humanitarne pomoći različita od prelaza do prelaza.

Dimić je, zbog svih problema, ogorčen na carinsku službu – prvo na prijelazu Gradiška, a onda i na onu u Zvorniku, jer smatra kako carinski postupak nije neophodan, jer se „ne prodaje ništa, nego se donira pomoć neophodna ljudima“.

"Nije moj kamion jedini primjer. Slovenačka vojska je poslala konvoj od 12 vozila i držali su ih šest sati na granici. Kad su zvali našeg ministra vanjskih poslova, odmah je pozvao bh. ministra i vrlo jednostavno mu rekao: 'Ili da mi pustite za 10 minuta konvoj, ili se vraćam nazad'“, prepričava Dimić.

Dimić kaže da građani Slovenije ipak neće odustati od prikupljanja pomoći za ugrožene u BiH, ali i Hrvatskoj i Srbiji, te apeluje na odgovorne da se „uozbilje i drugačije malo organizuju":

"U Sloveniji su tone i tone spremne pomoći za BiH, koja je prikupljena u ovih nekoliko dana, ali ih Slovenci ne šalju baš zato jer imaju problema na granici. Katastrofalno je to ponašanje nekoga kome je potrebna pomoć“, zaključuje Dimić, prenos Al Džazira.

Bonus video: