UČESTVOVAO NA EVROPSKOM FORUMU

Vučić: Bez detalja o Kosovu dok sve ne bude dogovoreno

On je naveo i da je juče imao sastanak s Tačijem, uz posredovanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i komesara Hana
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.08.2018. 16:44h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Alpbahu, u Austriji, gdje je učestvovao na Evropskom forumu, da neće iznositi detalje o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine dok sve ne bude dogovoreno.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicima Kosova, Austrije i Slovenije, Hašimom Tačijem, Aleksanderom van der Belenom i Borutom Pahorom i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, Vučić je rekao da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen jer bi eventualno rešenje imalo pozitivan uticaj na cijeli region.

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s razgovorima. Ne mogu da iznosim detalje jer ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, što je moto šefice evropske diplomatije Federike Mogerini", kazao je Vučić.

On je naveo i da je juče imao sastanak s Tačijem, uz posredovanje austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i komesara Hana.

Ponovio je da bi eventualni dogovor Srba i Albanaca bio ogromno dostignuće za cijeli region jer bi zbog toga postao odlično mjesto za ulaganja.

"Moramo da riješimo problem sa Albancima u korist oba naroda i cijelog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema i nijesam siguran da će građani Srbije podržati dogovor, u slučaju postizanja sporazuma, riješićemo problem koji postoji više od dva vijeka", rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je ponovio da je potrebno naći rješenje koje ne bi bilo jednostrano i koje bi bilo bolno za obje strane, jer onda svi mogu da budu i malo zadovoljni i malo nezadovoljni.

"Da Srbija prizna Kosovo, a da ne dobije ništa, to se neće dogoditi u narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može da traje stalno, ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, što niko ne želi", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da se nada da će dobiti veću podršku EU u procesu nalaženja rješenja kosovskog problema.

"Dogovor bi bio ogroman korak za cijeli region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cijele EU", kazao je Vučić.

Dodao je da od Austrije, predsjedavajuće EU do kraja godine, očekuje podršku u dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je na zajedničkoj konferenciji za medije ponovio da nijedna zemlja ne treba da se plaši potencijalnog mirovnog sporazuma sa Beogradom, ni ako on bude podrazumijevao korekciju granica.

"Kosovo i Srbija neće biti ni prvi ni posljednji koji su vršili korekciju granica u cilju rješenja konflikta", naveo je Tači.

On je ocijenio da bi eventualni dogovor predstavljao istorijski uspjeh i upozorio da će u suprotnom ostati otvorena mnoga pitanja na cijelom Balkanu.

"Vrijeme je da brže napredujemo. Dijalog i pregovori sa Aleksandrom Vučićem su teški. Imamo velike razlike u stavovima o mirovnom sporazumu, ali smo opredijeljeni za nastavak razgovora i razmatranje brojnih opcija", rekao je Tači.

Evropski komesar Johanes Han izjavio je na istoj konferenciji da EU snažno podržava proces proširenja na Zapadni Balkan i ocijenio da je od predstavljanja strategije proširenja Unije u februaru ostvaren veliki napredak u regionu.

"U EU smo shvatili da je briga o evropskim zemljama naša odgovornost, da ne treba da prepuštamo drugima da rješavaju probleme na našem kontinentu", rekao je Han.

Naveo je da EU ne može da prima nove članice dok one ne riješe bilateralne konflikte, što je potvrdio i austrijski predsjednik Van der Belen, rekavši da otvorena bilateralna pitanja ne mogu da se unose u EU i da treba da budu riješena prije članstva u Uniji.

Van der Belen je kazao da će dijalog Beograda i Prištine biti jedan od prioriteta Austrije tokom predsjedavanja EU i dodao da je uvjeren da treba iskoristiti postojeći trenutak za napredak u pregovorima.

"Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku", rekao je Van der Belen, imajući u vidu sinoćnji panel "Nove perspektive proširenja EU" na kojem su Vučić i Tači govorili i sedeli jedan pored drugog.

Predsjednik Slovenije Pahor naveo je da je potrebno podržati proces dijaloga Beograda i Prištine i poštovati eventualni dogovor ako bude postignut.

"Ako dogovor bude postignut, region ima svijetlu budućnost. Znam koliko je to teško, ali prepoznajem privrženost Vučića i Tačija da dođu do održivog rešenja", kazao je Pahor.

Vučić i Tači su na sinoćnjem panelu pozvali međunarodnu zajednicu da podrži eventualno rješenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami riješe kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, dok je Tači podršku zatražio pošto, kako je rekao, riješenje koje bi proisteklo iz dijaloga nikog neće ugrožavati.