Makedonija: Gruevski mandatar

Ima rok od 20 dana od dana preuzimanja mandata da podnese Skupštini program i da predloži sastav nove vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2014. 16:06h

Predsjednik Republike Makedonije Đorđo Ivanov dao je mandat za formiranje vlade Nikoli Gruevskom, lideru koalicije VMRO-DPMNE.

Ta partija je osvojila najviše poslaničkih mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 27. aprila, objavio je makedonski portal Tajm.

Prema Ustavu mandatar koji dolazi iz partije ili koalicije koja je osvojila najviše poslaničkih mjesta ima rok od 20 dana od dana preuzimanja mandata da podnese Skupštini program i da predloži sastav nove vlade.

Vlada, na predlog mandatara i na osnovu programa, treba da bude usvojena većinom glasova ukupnog broja poslanika do 16. juna 2014. godine.

Vladajuću koaliciju će činiti VMRO-DPMNE i albanska partija DUI koje su postigle sporazum o koaliciji, a očekuje se da će do kraja ove nedjelje biti zaključen i sporazum oko podjele ministarskih resora.

Očekuje se da će nova vlada biti izglasana u prisustvu makedonske opozicije koja bojkotuje parlament, a očekuje se podrška Demokratske partije Albanaca (DPA) koja je najavila da će podržati novu vladu bez obzira da li će učestvovati u njoj ili ne.

Galerija

Bonus video: