Marjanović: Djecu u Krupnju zahvatio virus, apoteke ne rade

Prema posljednjim informacijama sa područja ugroženim poplavama u Srbiji je evakuisano oko 24.352 osobe
77 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 18:30h

Pojedini djelovi Krupnja i dalje su nepristupačni za dostavu pomoći, a što je najgore pojavio se i virus, a ljekova nema, kaže odbornica Srpske napredne stranke Vesna Marjanović.

"Ulica Dobri potok je četvrti dan odsječena od ostatka grada. Tamo je mnogo djece, koja su po svemu sudeći dobila neki virus i povraćaju. Nijedna apoteka u gradu ne radi, nema ni ljekova, prepušteni su sami sebi. Ovo je katastrofa" tvrdi Marjanovićeva.

Vučić: U Obrenovcu nađeno 12 beživotnih tijela

U Obrenovcu pronađeno 12 beživotnih tijela, strahuje se da je broj žrtava veći, jedno lice preminulo je prirodnom smrću, saopštio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je objasnio da je najprije namjera vlasti bila da javnost zaštiti od bilo kakvog senzacionalizma, izmišljotina i neistinitih priča.

"Situacija je katastrofalna, ali ima i neistinitih informacija, kao na primjer da su srušeni čitavi soliteri. To nije tačno i riječ je o jednoj jednospratnoj kući", precizirao je srpski premijer.

Mlava prijeti Kostolcu, probijen drugi pojas odbrane od poplave

Rijeka Mlava koja prijeti Kostolcu probila je danas drugi pojas odbrane od poplave, između mesta Bradarac i Drmno. Mlava je ranije danas probila još prvu branu kod Kostolca kad je počela evakuacija radničkog naselja Drmno. U iščekivanju udarnog talasa na koji se pripremaju i Beograd i Sremska Mitrovica, evakuacija se nastavlja u Obrenovcu, gdje su spasioci proveli cijelu noć, piše Blic.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević danas je podnio ostavku, prenosi poplave.rs.

Prema posljednjim informacijama sa područja ugroženim poplavama u Srbiji je evakuisano oko 24.352 osobe.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije u Beogradu kazao da ima informaciju da su dvije osobe u Obrenovcu izgubile život.

Isključujući te podatke, u poplavama u Srbiji je stradalo pet ljudi, kazao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, jedno lice iz Varavina, se vodi kao nestalo, a 20 osoba je povrijeđeno.

Hrvatska: U Slavoniji evakuisano 3.000 ljudi, traga se za dvije nestale osobe >>>

Nestali mladić iz Varvarina, za kojim je bila organizovana potraga, pronađen je živ u selu Mrzenica, javio je RTS.

U Srbiji je poplavljeno 2.260 objekata, od čega 1.763 ugroženo, dodao je Marić.

Marić je demantovao da u Obrenovcu tijela plutaju i da bande pljačkaju kuće.

U izjavi za "Blic" Marić je istakao da je dezinformacija da u Obrenovcu ima nekoliko stotina mrtvih i da tijela plutaju ulicama.

Marić je naglasio da su i napušteni domovi Obrenovčana siguri i da nikakve bande pljačkaša ne haraju njima.

Na stranici poplave.rs objavljeno je da je voda na Novom Beograd, Savski kej, stigla do drugog bedema.

"Situacija postaje alarmantna", navode na poplave.rs.

Novi Beograd, Foto: poplave.rs

Evakuacija se obavljala u Obrenovcu, Bariču, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, u mjestu Jamena, Ubu i okolini Požarevca, saopštio je MUP.

Pomoć građanima u ugroženim područjima pružaju nadležne službe, ali i dobrovoljci, među kojima je i veliki broj građana Crne Gore. Nadležni apeluju na građane da slušaju uputstva i da se ne opiru evakuaciji. Sava dostigla rekordan nivo u istoriji.

Tokom cijele noći trajala je evakuacija građana u Obrenovcu, a kako javlja reporter RTS-a, još uvijek ima građana koji ne žele da napuste tu beogradsku opštinu.

Iako je probijen savski nasip kod TENT-a, ta termoelektrana nije ugrožena, kao ni elektrana Kostolac.

U toku jučerašnjeg dana evakuisan je cio Barič, koji se nalazi pored Obrenovca. Iako su vlasti apelovale i na evakuaciju Umke, samo je manji broj građana napustio to mjesto. Kritično je i u mjestu Duboko koje se nalazi između Umke i Bariča.

Vodostaj rijeke Save, Foto:FoNet

Rijeka Sava u Beogradu je u blagom porastu, ali je situacija pod kontrolom i nasipi se ojačavaju od Gazele ka Željezničkom mostu.

U Sremskoj Mitrovici vodostaj Save je opao i sada iznosi 850 centimetara. Juče je naređena djelimična evakuacija grada, a nadležne službe i dobrovoljci rade na ojačavanju nasipa.

Vodostaj Save kod Šapca stagnirao je, ili bio u manjem padu tokom noći, da bi jutros bio na koti od 662 centimetra. Nasipi izdržavaju na svim kritičnim tačkama, a dežura se duž cijele savske obale.

Evakuacija se nastavlja, kao i snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama ugroženog stanovništva. Nedostaju velike količine vode za piće.

U valjevskom kraju i opštinama Ljig, Osečina i Mionica sada prijete klizišta.

Poslije četvrodnevne blokade u Krupanj je počela da stiže pomoć. Prohodan je put od Loznice preko Zavlake, normalizuje se snabdijevanje električnom energijom. U Krupnju je jedna osoba izgubila život.

Vladi Srbije i građanima ugroženima u poplavama pomažu dobrovoljci iz zemlje, ali i dijaspora. Pomoć su uputile i Evropska unija, Rusija, Belorusija, zemlje regiona...

Sava trenutno najveća opasnost

"Najveći problem trenutno nam je rijeka Sava. Nismo blizu kraja, ali danas imamo više nade i bolje je nego juče", upozorio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Prije izlivanja na gornjem toku Save bila je najavljivana kota od 7,10 što je, kako je istako Vučić, "neodbranjivo".

Podnijete 83 prijave protiv prodavaca

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da su podnijete 83 prijave protiv prodavaca koji su htjeli da prodaju namirnice po znatno višim cijenama.

Ljajić je, rekao da se 55 odsto prijava odnosi na Beograd i opštine koje nisu zahvaćene poplavama, gdje su trgovci povećavali cijene flaširane vode, a bilo je i slučajeva povećanja cijena gumenih čizama.

Prva procjena štete u srijedu

Prva procjena štete od poplava biće poznata u srijedu, ali se radi o ogromnoj sumi, rekao je ministar finansija Lazar Krstić, napominjući da je u budžetu opredijeljeno skoro dvije milijarde dinara za saniranje posljedica prirodne katastrofe i 1,5 milijardi za operacije različitih službi.

On je ocijenio da je po srijedi najveća prirodna katastrofa koja je pogodila Srbiju i objasnio da će ukupna šteta moći da bude utvrđena izvjesno vrijeme poslije povlačenja vode.

Vučić: Srbija će dobiti veliku pomoć od mog prijatelja šeika

Vučić je na sjednici Vlade rekao da će Srbija dobiti "veliku pomoć od mog prijatelja šeika Muhameda" na račun.

"Moćete da upravljate velikim novcem, koji nije ni blizu dovoljan da sve ovo sanira. Molim vas da humanitarnu pomoć, koju ljudi budu dostavljali, ne smije ni jedan dinar da bude zloupotrebljen i nemojte da čujem za neka privatna lica koja tobož u ime Vlade traže nesšto", rekao je Vučić na sjednici Vlade.

On se posebno zahvalio građanima, policiji i vojsci koji su učestvovali u akcijama spasavanja širom Srbije.

Galerija

Bonus video: