Srbija: Šteta od poplava ogromna, procjena u srijedu

Ministar finansija je kazao da u budžetu postoje skoro dvije milijarde dinara za saniranje posljedica poplava i 1,5 milijardi za operacije različitih službi
200 pregleda 1 komentar(a)
Obrenovac poplave, Foto: Reuters
Obrenovac poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2014. 20:03h

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će prva procjena štete od poplava biti predočena u srijedu i ocijenio da se radi o "ogromnoj" sumi.

"Biće potrebno da sačekamo prije nego što budemo mogli da govorimo o konkretnim ciframa, ali u svakom slučaju to će svakako biti ogromna šteta", rekao je Krstić za Televiziju Pink.

Ministar finansija je kazao da u budžetu postoje skoro dvije milijarde dinara za saniranje posljedica poplava i 1,5 milijardi za operacije različitih službi.

On je istakao da će ukupna šteta biti utvrđena tek neko vrijeme nakon što se voda potpuno povuče, jer se radi o najvećoj prirodnoj katastrofi koja se dogodila Srbiji po broju pogođenih ljudi, kao i po veličini poplavljene teritorije.

Prema njegovim riječima, država je dovoljno jaka da zaštiti ugrožene, kao i da kazni pojedince koji bi se okoristili nastalom situacijom, i učiniće sve da pomogne građanima bez obzira na lošu ekonomsku situaciju.

"U posljednjih par dana mi smo dobili puno donacija sa svih strana svijeta, i to i dalje pristiže. Takođe imamo novac u budžetu opredijeljen za te situacije, ja ne mogu da kažem da li će to biti dovoljno ili ćemo morati da opredijelimo više", rekao je Krstić.

On je dodao da se kod diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu otvaraju računi za uplatu pomoći i da se sa kompanijom Pay Pal radi na prevazilaženju prepreka da ljudi direktno doniraju novac.

"Imaćemo u srijedu neku vrstu donatorskog sastanka da bismo predočili prve procjene, odnosno obim štete. Već smo razgovarali sa Evropskom investicionom bankom oko nekih kredita ročnosti oko 30 godina", dodao je ministar.

Upitan šta će biti prioritet prilikom obnove štete, Krstić je rekao da tek treba vidjeti kolika je šteta pričinjena, a da za sada glavno sačuvati živote i obezbijediti minimum životnih uslova za ugrožene.

On je zadovoljan reakcijom države i rekao da će konačan sud o tome dati najugroženiji građani.

Bonus video: